Ovaj vam put ne donosim baš ništa novo, samo vas podsjećam na kruh o kojem su pisali mnogi blogeri. I mnogi su ga mijesili. Točnije, nisu ga mijesili.

Da, ovaj kruh uopće nije potrebno mijesiti, dovoljno je zamiješati sve sastojke i pustiti da vrijeme učini svoje, odnosno, dozvoliti da smjesa dobro fermentira na sobnoj temperaturi. Kruh karakterizira jako nizak udio kvasca i visok postotak vlage. Ono što vam treba jest dovoljno vremena i strpljenja, samo to. I dobro ugrijana pećnica.



Formulu i postupak izrade ovog kruha dugujemo Njujorčaninu Jimu Laheyu. Prije proučavanja umjetnosti izrade i pečenja kruha, Jim je u Italiji studirao kiparstvo. Kad se 1994. godine vratio u New York u Sohou je otvorio pekarnicu Sullivan St Bakery sa željom da u Americi pokrene zanatsku proizvodnju malih serija kruha.

Kad jednom probate recept za ovaj kruh, uvijek ćete mu se vraćati jer osim jednostavnosti pripreme, ovaj kruh osvaja svojim okusom, teksturom i izgledom. U mojoj je kuhinji čest i rado viđen gost. Pekla sam ga nebrojeno puta, u kombinaciji s raznim brašnima i sjemenkama. I opet ću ga peći.



U svojoj knjizi "My Bread“ (hrv. Moj kruh), Lahey donosi ovaj recept:

Kruh koji se ne mijesi (No knead bread)

Sastojci:

400 g brašna
1¼ čajne žličice (8 g) soli
¼ čajne žličice (1 g) instant suhog kvasca
300 ml hladne vode

Postupak izrade:

1. Od navedenih sastojaka zamiješati gustu, ljepljivu smjesu i prekriti prozirnom folijom. Ostaviti posudu sa smjesom da odstoji na sobnoj temperaturi od 12 do 18 sati (najbolje preko noći) dok se smjesa ne udvostruči. Potom smjesu treba izručiti na dobro pobrašnjenu površinu, a zatim smjesu preklopiti par puta na pobrašnjenoj površini pa tako dobiveno (još uvijek dosta ljepljivo tijesto koje "bježi") prebaciti na dobro pobrašnjenu krpu, zamotati i staviti u dublju posudu te ostaviti da se diže još sat-dva.

2. Nakon što je tijesto odstajalo, pomoću krpe prebacite u dobro zagrijanu posudu (najbolje od lijevanog željeza) koja se zagrijavala na 230°C zajedno s poklopcem. Kruh pecite na 230°C i to 30 minuta, a nakon toga maknite poklopac i pecite još 15-30 minuta bez poklopca. Po potrebi se može smanjiti temperatura na 200°C, ali onda kruh treba peći malo duže, odnosno, dok korica ne dobije lijepu smeđu boju.

Po želji u ovaj kruh možete dodati bilo koje sjemenke kao što su sezam, crni kim, suncokret, lan, ali i češnjak, ribani sir ili začinsko bilje. Kruh ima jako lijepu rupičastu teksturu i zbog svoje vlažnosti može duže trajati, a da se ne mrvi.

Još Sandrinih priča i recepata potražite na njenom blogu O slanom & slatkom: o svemu, na Facebook stranici i Instagram profilu.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju