Grad koji je nekad bio sjedište Mletačke Republike i danas je idealan za provođenje romantičnog vikenda. Povijest i arhitektura će vas oduševiti, a mi donosimo popis stvari koje bi valjalo vidjeti i napraviti u Veneciji!

Istražite mostove

S obzirom kako grad doslovno "pliva" na vodi i prepun je kanala, mostovi spajaju zgrade i šetnice. Gotovo svaki most priča je za sebe, uređen s mnogo detalja, drukčijeg stila i veličine, venecijanski mostovi su također jedan od simbola grada. Rialto, Scalzi i Costituzione samo su neki koje obavezno trebate obići.



Počastite se ribljim jelima

S obzirom da voda (more) definira Veneciju kao grad, logično je da je ponuda ribe ogromna. Ribarnice nude posebno iskustvo, a na njima ćete pronaći i neke vrste za koje niste ni znali da postoje. Za najbolji doživljaj, posjetite tržnice Rialto i Chioggia.

Duždeva palača

Jedna od 'must see' mjesta u Veneciji. Sagrađena je još u 14. stoljeću,a zadivit će vas nevjerojatnom arhitekturom, unutarnjim uređenjem ali i izložbama. Za vrijeme Mlečana sve važne političke odluke donosile su se upravo ovdje, pa zavirite stoga ovdje i osjetite dašak povijesti.

> 15 europskih bisera idealnih za zimski izlet

Zabavite se na karnevalu

Uz onaj u brazilskom Riju, venecijanski karneval je najpoznatiji na svijetu. Svake godine odvija se dan prije čiste srijede, a tradicija seže još od 1162. godine. Maske su jednostavno čudesne, pa se i veliki broj turista često priključi karnevalskoj povorci.

Posjetite San Giorgio Maggiore

Poznata crkva nalazi se pomalo odvojeno od grada, na zasebnom malenom otoku. To joj daje poseban šarm i izgled oaze, a za njen nastanak zaslužan je arhitekt Palladio. Na otoku uz crkvu postoje još kazalište i knjižnica.



Jedite i pijte poput Venecijanaca


Naravno, navikli ste gledati poznate trgove, katedrale i palače, ali nemojte nipošto zapostavljati ni gastronomiju. U uskim ulicama postoje brojne taverne i restorani koji skrivaju mnoge specijalitete, a i sami znate da Talijani zbilja drže do kuhinje! Od aperitiva probajte likere ombra i spritz, a za jelo naručite "Sarde in saor" ili "Rixoto de go", nemojte ni guglati o čemu se radi, prepustite se.

Nemojte zaboraviti na Veliki kanal

Ova glavna gradska prometnica sa svojom dužinom od 3800 metara prolazi cijelim gradom. Možete ga obići vodenim taksijima i gondolama, omiljenim prijevoznim sredstvom turista. Kanal je građen pet stoljeća, i pokazuje moć grada kad su njime vladale bogate obitelji.



Provozajte se gondolom

Doći u Veneciju a ne napraviti đir gondolom zbilja je šteta. Dok se vozite s boljom polovicom uživajte u pogledu na čudesnu arhitekturu, a ako dobro platite gondolijera možda vam zapjeva i neku talijansku kanconu

Za kraj, još malo umjetnosti

Ne propustite obilazak crkvi Svetog Marka, zaštitnika Venecije. Ova katedrala je istinsko remek djelo. Sagrađena u 12. stoljeću, dom je mnogih kipova, slika i ostalih vrijednih umjetničkih djela. Zlato u njoj ima koliko hoćete, što ponovo govori o bogatstvu Venecije.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju