1. Thor Heyerdahl je izgradio splav i njime plovio 1947. godine od Perua do Polinezije, kako bi dokazao premisu da su domorodački narodi Južne Amerike iz pretkolumbijskog doba imali mogućnost duge plovidbe bez obzira na ograničenu tehnologiju. Ime mu je dao po bogu sunca naroda Inka.

2.  Kon-Tiki je konstruiran od devet glavnih drvenih trupaca od balze i borovine duljine 13.5 metara, koji su bili povezani s užadi od konoplje. Nošen Humboldtovom strujom Thor je plovio 101 dan s još petoricom kolega po nemirnom oceanu, a prevalili su 6980 kilometara s prosječnom brzinom od oko 1,5 čvora.



3. Splav je podnijela težinu šestorice muškaraca, ali i dosta prehrambenih sitnica poput 56 kanistra s više od 1000 litara vode, dvjestotinjak kokosovih oraha, slatkoga krumpira te drugog voća i povrća. Istraživači su se uglavnom hranili ribom koju su lovili putem, uključujući i meso morskih pasa.

4. Thor Heyerdahl je avanture opisao u knjizi Kon-Tiki koja je prevedena na 70 jezika, a po kojoj je snimljen dokumentarni film što je 1951. osvojio prestižnu nagradu Oscar.

5. Po njegovoj pustolovini norveški filmaši Espen Sandberg i Joachim Rønning 2012. napravili su dugometražni film Kon-Tiki koji se smatra jednim od najskupljih projekata u norveškoj kinematografiji – u njegovu je produkciju uloženo oko 100 milijuna kuna.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju