Čovjek koji je s tri broda krenuo u potragu i otkrio novi svijet, uskoro bi mogao postati nepoželjan u katalonskoj prijestolnici. Naime, dio gradskih vijećnika smatra kako njegov kip ne predstavlja ništa pozitivno i dobro, već slavi španjolski kolonijalizam.

Iako stoji ovdje već više od stoljeća (izgrađen 1888. godine), u samom centru grada (na slavnoj La Rambli). Čini se kako bi uskoro slavni moreplovac mogao sići s 60 metara visokog stupa na kojem se nalazi. Također, na spomeniku se nalaze i kralj Ferdinand i kraljica Izabela I., koji su 'sponzorirali' Kolumbov put.



Vijećnici koji su zatražili uklanjanje spomenika objašnjavaju kako on slavi osvajanje Amerike, a pritom se zaboravljaju brojni zločini koji su počinjeni. Prema njima, ispravnije bi bilo postaviti spomenik koji bi pokazao američki otpor kolonijalizmu i imperijalizmu, a ne da na Rambli stoji statua najpoznatijeg Đenovljanina.



No, čini se kako uklanjanju nepoželjnih spomenika ovdje nije kraj, već je uz Kolumbov, postavljeno pitanje micanja još jednog spomenika. Radi se o onom podignutom u čast Antonia Lopeza, poznatog trgovca robljem iz 19. stoljeća. Lopezov kip se također nalazi u samom centru, a predlaže se da se umjesto njega podigne spomenik žrtvama ropstva. Hoće li Kolumbo i Lopez preživjeti ili ne, saznat ćemo vrlo uskoro.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju