Na apeninskom poluotoku nema popularnijeg napitka od kave. Pa kad vas put već nanese u jednu od najljepših zemalja na svijetu, naučite kako pravilo naručiti čarobni crni napitak.

Illy, Lavazza i mnoge druge kave odavno su poznate i u našoj zemlji, a Talijani se već dugo desetljeća njima ponose. Ispijanje kave vrlo je važan dio talijanske kulture, tako da su se vremenom stvorili određeni rituali kojih se Talijani drže.

Ako ste se dosad u Italiji sreli s čudnim pogledima konobara jer bi naručili krivu vrstu kave u popodnevnim satima, nakon što pročitate ove upute to više neće biti slučaj, pa ćete u Rimu, Firenzi, Napulju i drugim gradovima prolaziti baš poput pravog Talijana.



1. Mlijeko se pije samo ujutro


Cappuccino, caffe latte, macchiato i ostale kave koje u sebi imaju mlijeko, piju se isključivo ujutro, pa se nemojte čuditi ako vas konobar čudno pogleda naručite li nešto od ovog u popodnevnim satima. Također, pravilo je i da se nakon obroka nikad ne naručuje kava s bilo kakvim dodatkom mlijeka.

2. Budite jednostavni i ne komplicirajte

Ne mudrujte s narudžbama, ne tražite nikakve posebne stvari, zaboravite na kave nekih ludih okusa, Talijani vole jednostavno. U nekim regijama postoje iznimke, pa se tako primjerice u Napulju naručuje caffe alla nocciola tj. espresso s kremom od lješnjaka. Na sjeveru zemlje, u Milanu, naručuje se marocchino, vrsta cappuccina, gdje se najprije dno šalice pospe kakaom, zatim se dodaje mlijeko, a tek na kraju espresso.

3. Kod narudžbe, nikad ne govorite "espresso"

Zaboravite tu riječ. U Italiji je to tek tehnički termin i u pravilu se ne koristi za naručivanje kave. Stoga, ukoliko želite popiti espresso, naručite svakako "un caffe".

4. Dvostruka nevolja

Ukoliko vam jedan nije dosta, uvijek postoji narudžba zvana caffe doppio (dupli espresso), ali budite svjesni da Talijani to ne naručuju. Istina je kako piju mnogo kave, ali isključivo u malim i jakim dozama.

5. Budite glasni

S obzirom na gužvu u talijanskim kafićima, nemojte očekivati super ljubazne konobare koji će skakati oko vas. Stoga ako konobar ne dolazi, samouvjereno dođite do šanka, dajte do znanja da čekate i naručite glasno i jasno što želite piti.

6. Plaćanje

Ukoliko naručujete na kolodvoru ili aerodromu, dobre su šanse da ćete platiti unaprijed i dobiti račun s kojim ćete otići do konobara i zamoliti ga za uslugu.

7. Ne sjedajte u kafić

Talijani imaju običaj kavu često piti i "al piedi" tj. s nogu. Čim sjednete, kava je skuplja, zato se pridružite ovom talijanskom običaju i srknite je s nogu.



8. Neki to vole vruće


Da, neki ljudi doslovno uživaju piti kipuću kavu, pa ukoliko ste jedan od njih i spremni ste riskirati prženje jezika, naglasite kako želite caffe bollente.

9. Dozvoljena pića

Spomenuli smo da pretjerano ne komplicirate, ali određene varijacije i odstupanja ipak postoje. Pa tako uz "sveto trojstvo", caffe, cappuccino i caffe latte, dozvoljeno je i piti caffe macchiato (espresso s kap mlijeka), caffe corretto (dodatak brendija ili rakije) i caffe freddo (dodatak leda). Također, ako želite manje vode u kavi, naručite caffe lungo ili caffe ristretto.

10. To je sve

Čujete li od nekog drukčije, ne vjerujte.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju