Stakleni dio između 'postolja' i dijela čaše u koji točite vino nipošto nije tamo bez veze, već itekako ima svoju namjenu. Postoji nekoliko razloga, a najvažniji je taj da rukom ne zagrijavate lijepo rashlađeno vino, pa čašu zato trebate držati za duguljasti stakleni dio.

Čaša se ne bi trebala držati za "glavu“ odnosno za dio u koji je vino natočeno i zato što se tako ostavljaju vidljivi otisci prstiju koju mogu izgledati neuredno, a pogotovo ako se nalazite na nekom svečanom događanju.

Vinsku čašu uvijek treba držati za dio koji povezuje glavu i postolje, ili ju primiti samo za postolje, što djeluje vrlo elegantno.

2 pravila korištenja čaša za vino

1. Za crna vina uvijek koristite veće čaše (s većom glavom). Razlog tomu je da iz ovakvih čaša najbolje dolazimo do "bukea“ koje nam crno vino daje.

2. Za bijela vina se koriste nešto uže čaše, a što se tiče čaša za šampanjac one su s razlogom uske. Naime, u njima se najduže zadržava ugljik-dioksid, bitan za pjenušce.