Tofu je namirnica biljnog porijekla koja nastaje zgrušnjavanjem sojinog mlijeka uz dodatak nekih sastojaka iz prirode poput nigarija. Zbog načina svojeg nastanka, izgleda i teksture mnogi ga nazivaju i sojinim sirom.

Nije dovoljno samo otpakirati gotov sojin sir i poslužiti ga na nekoj veganskoj plati. Naprotiv, da bi zasjao punim sjajem potrebno ga je marinirati u začinima, ili ga miješati s drugim namirnicama te skuhati, pirjati, pržiti i peći.



Sirovi tofu nema mnogo okusa, pa traži termičku obradu, a koristiti se može baš kao i sir životinjskog porijekla nariban u slanim pitama i umacima.

U stotinu grama tofua nalazi se oko 75 kalorija što je pet do šest puta manje od tvrdog sira životinjskog porijekla, a vegani i vegetarijanci ga smatraju odličnom alternativom za konzumaciju mesa jer je bogat bjelančevinama.



Uz to je dobar izvor ugljikohidrata, vitamina A, kalcija i željeza pa smanjuju razine kolesterola u krvi, obnavlja kožu, jača kosti i zube te jamči zdravlje krvožilnog sustava.

Na našem tržištu prodaje se tofu u svježem i dimljenom obliku, a može se naći i u obliku različitih namaza. Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte kako možete iskombinirati ovu neobičnu namirnicu u svakodnevnom kuhanju.

Više kulinarskih ideja pronađite u emisiji Celebrity Masterchef koju možete gledati u nedjelju u 21:45h, a ponedjeljkom i utorkom od 22:15h na Novoj TV. Sve najnovije informacije saznajte već sada na masterchef.hr. Propuštene epizode pogledajte OVDJE.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju