Kad je ekstra djevičansko maslinovo ulje u pitanju, ne treba biti vješt kuhar da biste zadovoljili zahtjevna nepca svojih ukućana ili gostiju. Već i komad domaćeg kruha umočen u ekstra djevičansko maslinovo ulje koje zavodi mirisom zelenog ploda masline i svježe pokošene trave izazvat će pravu malu gastronomsku senzaciju.

Jedino na što trebate pripaziti je da maslinovo ulje koje ste poslužili bude prvoklasno. A za pravo uživanje i hedonizam treba znati kako maslinovo ulje izabrati, ali i kako ga pravilno čuvati. Na što pripaziti pri kupnji maslinovog ulja i kako s njime pravilno postupati upitali smo mr. sc. Zoricu Jurišić, savjetnicu za maslinarstvo, senzorsku ocjenjivačicu za djevičanska maslinova ulja.

Svjetlost, kisik i toplina

Tri su stvari na koje valja pripaziti kad je maslinovo ulje u pitanju, kaže Z. Jurišić – kisik, svjetlost i toplina.
'Za razliku od vina za koje vrijedi izreka 'što starije, to bolje', u slučaju djevičanskih maslinovih ulja, s vremenom, karakteristična svojstva će početi opadati pa proizvod više neće sadržavati karakteristike one tržišne kategorije pod kojom je stavljen na tržište.



Svjetlost ubrzava oksidacijsko kvarenje i gubitak kakvoće djevičanskih maslinovih ulja. Zato se ne preporučuje maslinovo ulje čuvati u svijetlim bocama. Maslinovo ulje u takvim je bocama više izloženo svjetlosti zbog čega će kraće trajati i veća je vjerojatnost da će se pokvariti
,' kaže mr. sc. Jurišić.

Čisto, tamno i bez plastike

Nije poželjno, kaže Z. Jurišić, maslinovo ulje izlagati ni toplini, posebno ne suncu: 'Prostorija u kojoj se ulje čuva trebala bi biti čista i prozračna, a ulje bi trebali čuvati izvan direktnog sunčevog svjetla. Idealna temperatura na kojoj se čuva maslinovo ulje kreće u rasponu od 16±2 stupnjeva Celzijevih, a ako imate klimatiziran podrum, neće biti loše da tamo ostavite bocu svog omiljenog ulja. Pripazite da u prostoriji nema vlage. I ona ubrzava kvarenje, a dobro je znati i da maslinovo ulje upija mirise.'

Baš zato, Zorica Jurišić upozorava da, kad se maslinovo ulje čuva u plastičnoj ambalaži može dovesti u pitanje njegovu kakvoću ili zdravstvenu ispravnost. Plastika nije pogodna za zaštitu od kisika i svjetlosti, a može i otpuštati spojeve u ulje. Osobito neželjena pojava je apsorpcija hlapljivih tvari, čime ulje gubi na svojim senzorskim karakteristikama.

Zato se preporučuje ulje čuvati u bocama od tamnog stakla kako bismo spriječili svjetlost da nam pokvari užitak 'točanja kruha' zaključuje Zorica Jurišić.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju