Jela ispadaju bolja kada ih pripremate od mesa koja su dovedena na sobnu temperaturu. S obzirom da je teško kupovati svježe meso za pripremu baš svakog obroka, neke ćete komade mesa morati odmrznuti prije nego što ih upotrijebite. Evo koje su vam metode na raspolaganju.

1. Hladna voda
Za: Da odmrznete zaleđeno meso u hladnoj vodi bit će vam potrebno manje vremena nego u hladnjaku, a hladnoća vode spriječit će pojavu opasnih bakterija u cijelom procesu. No da bi odmrznuli na ovakav način, primjerice, pola kilograma piletine, bit će vam potrebno oko sat vremena.

Protiv: Ova metoda zahtijeva više brige od odleđivanja u hladnjaku i mikrovalnoj pećnici, jer vodu treba mijenjati barem svakih 15 minuta do pola sata. Također, meso treba staviti u plastičnu vrećicu koja će spriječiti kontakt između vode i odreska, te tako smanjiti šanse za kvarenje mesa. Otkrijte kojih 5 grešaka radimo s mljevenim mesom.



2. Mikrovalna pećnica
Za: Najbrži način za odmrzavanje mesa koje ne zahtijeva previše pažnje.

Protiv: Odmrzavanje u mikrovalnoj pećnici bi moglo djelomično skuhati površinski sloj mesa, što ne mora biti velik problem ako ga odmah upotrijebite za pripremu jela. Meso odmrznuto u mikrovalnoj ne bi se smjelo stajati sa strane, jer se u toplim dijelovima mogu početi gomilati štetne bakterije.

Savjet plus: Nemojte meso zaleđivati u plastičnim i pjenastim pakiranjima iz trgovine, niti odleđivati u takvom pakiranju u mikrovalnoj, jer u kontaktu s visokim temperaturama ona ispuštaju štetne čestice.

3. Odleđivanje u hladnjaku
Planirajte obroke unaprijed, pa meso iz ledenice stavite u hladnjak nekoliko sati prije kuhanja. Odmrzavanje mesa u hladnjaku je najbolja i najsigurnija metoda koja postoji. Uz to, ovako odleđeno meso možete držati u hladnjaku još nekoliko dana prije nego što ga morate potrošiti. Ovdje otkrijte 7 najvećih grešaka koje radimo kad spremamo hranu u hladnjak.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju