Najbolji okus daju dozrele i svježe namirnice. No ponekad je teško odoljeti svojoj žudnji prema određenim jelima, iako pri ruci nemate baš sve sastojke. Pretvrd i nedozreli komad avokada, primjerice, može se omekšati uz pomoć pećnice.

Što vam je potrebno?

Lim za pečenje, malo aluminijske folije i tvrdi avokado

Što trebat učiniti?
Zamotajte avokado u aluminijsku foliju, pa ga položite u lim za pečenje. Stavite ga u prethodno zagrijanu pećnicu na 100 Celzijevih stupnjeva i pustite da se lagano zagrije dok ne postane mekan. Ovisno o tvrdoći ploda za to će vam biti potrebno od desetak minuta naviše.

Kada se avokado omekša izvadite ga iz pećnice i pustite da se ohladi prije nego što ga iskoristite za neki fin umak poput guacamolea.

Zašto 'pali' ovaj trik?

Za dozrijevanje avokada zaslužan je plin etilen koji se u prirodi ispušta polako. U aluminijskoj foliji i pod laganom temperaturom pećnice ovaj se proces ubrzava, te tako omekšava ovaj plod pun bjelančevina.