Zaboravite na trenutak vodiče i turističke obilaske, jer vam je u nekim gradovima zbilja dovoljno uzeti lokalni tramvaj ili bus pravog broja i obilaziti znamenitosti.

Dobar dio turista prilikom dolaska u neki grad uzima turističke ture, bilo pješačke, bilo one popularnim Hop On – Hop Off busevima. No, u današnje doba Interneta, GPS-ova i sličnih stvari koje nam je podarila tehnologija, to nam se čini doista suvišnim.

Zabilježite si znamenitosti koje želite obići i umjesto plaćanja vodiča ili gore spomenutih buseva, kupite kartu za tramvaj ili običan autobus i obiđite znamenitosti koje vas zanimaju. Naravno, to nije moguće u svim gradovima, ali u ovim sljedećim, jest.



Lisabon: Tramvaj broj 28

Slavni, maleni žuti tramvaj koji prometuje portugalskom metropolom nosi upravo broj 28. S obzirom na godine koje se već nalazi na cesti (od tridesetih), njegova ruta je i logična, pa će vas provesti srednjovjekovnim ulicama. Cijena jedne vožnje iznosi 2,85, dok je cjelodnevna karta 6 eura.

London: Autobus broj 11

Ukoliko se zateknete u Londonu i nemate previše vremena, isplati se uzeti bus broj 11. Naime, on kreće iz Fulhama i iz njega možete zastati uz Parlament, Katedralu Sv. Paula, i Banku Engleske. Cijena vožnje?Funtu i pol.

Venecija: Vaporetto (brodić)

Jest, filmski je i romantično voziti se gondolom, ali bome i itekako skupo. Gradom na vodi prometuje i javni vaporetto (stotine njih), pa i iz njega možete doživjeti Veneciju s mora. Jedna vožnja stoji 7,5 eura, ali je dnevna karta 20.

Budimpešta: Tramvaj broj 2

Prolazi uz Dunav, tako da je glavna atrakcija kraj koje možete zastati slavni parlament. S druge strane pak, imat ćete veličanstven pogled na Ribarsku tvrđavu. Jedna vožnja je oko 9 kuna, a dnevna karta 4 puta više.



Istanbul: Bosporski trajekt

Preći s kontinenta na kontinent za manje od deset kuna? Upravo to će vam omogućiti ovaj trajekt, pa ćete za par minuta prijeći iz Europe u Aziju ili pak obrnuto.

Ženeva: Transport kartica

Vjerovali ili ne i u Ženevi možete dobiti nešto besplatno. Radi se upravo o ovoj kartici koja vam omogućava besplatno korištenje javnog prijevoza, ali i ovdje postoji caka. Kako bi je "zaslužili", noćenje u Ženevi je obavezno.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju