Da biste napravili domaće kobasice potreban vam je nastavak za pripremu kobasica koji se može staviti na uobičajena kućanska pomagala poput miksera. Svakako trebate svratiti do lokalnog mesara po željeno meso i crijevo životinjskog porijeka, a povrh svega i naoružati se s nešto volje i strpljenja.

Priprema punjenja:
Poželjno je koristiti meso od vrata životinje, jer se ovaj mišić često upotrebljava daje mnoštvo okusa. Nemojte odstraniti masnoće s mesa, jer će one dati dodatnu dubinu okusa. Najviše okusa dobit ćete ako meso samostalno izmeljete kod kuće, no možete iskoristiti i kupovno mljeveno meso. Otkrijte 7 najboljih kobasica na gastronomskom nebu.

Sastojci za svinjsku kobasicu:

900 grama mljevene svinjetine
2 žlice soli
1 čajna žličica papra
½ čajne žličice kumina
½ čajne žličice ljutih papričica u prahu
1 žlica naribanog češnjaka
1 žlica jabučnog octa
1 žlica smeđeg šećera
2 žlice crvene paprika
Svinjsko crijevo za punjenje kobasice
Nešto vode



Priprema:
1. Izmeljite ugrubo meso, pa u njega dodajte sve navedene začine. Nemojte previše stiskati jer ćete izgubiti željeni okus i teksturu.

2. Mješavinu mesa i začina drugi put izradite kroz stroj za mljevenje mesa.

3. Svinjska crijeva koja kupujte kod mesara ili u trgovini su iznimno slana, pa ih treba dobro namočiti u običnoj vodi prije korištenja.

Crijevo potom treba navući preko nastavka za punjenje kobasica.
Navlačenje crijeva i izrada kobasica bit će lakša, ako je crijevo vlažno. Kraj crijeva čvrsto zavežite da se prilikom punjenja ne potrga.

Potrudite se i da vam u svakom trenutku meso bude hladno, kako biste lakše izradili svoje domaće kobasice.

4. U aparat za pripremu kobasica stavite meso, pa nježno stišćite dok ne napunite crijevo, odnosno ne potrošite svo meso. Odrežite višak crijeva i zavežite drugi kraj kobasice. Isprobajte ovaj recept za pravo zimsko varivo s kobasicama.

5. Izbjegnite eventualne džepove zraka u kobasicama, pa cijelom dužinom iglom probodite kobasicu nekoliko puta.

6. Ispecite ih na umjerenoj temperaturi na tavi ili grilu oko sedam minuta sa svake strane, pa ih sljubite s restanim krumpirom i zeljem, ili bilo kojom vrstom variva. Dobar tek!

Cijeli postupak za pripremu kobasica pogledajte u video tutorijalu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju