Želite li intenzivirati i pojačati okus povrća i voća, ispecite ga u pećnici. Upravo ovom logikom vodili su se Alex Talbot i Aki Kamozawa koji u knjizi "Ideas in Food“ predlažu da se ista stvar napravi sa sušenom tjesteninom.

Ispeče li se tjestenina prije kuhanja dobiva orašast okus koji dodatno oplemenjuje jelo.

Što trebate napraviti?


1. Jedno pakiranje od 400 do 500 grama špageta ravnomjerno rasporedite u lim za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 Celzijeva stupnja oko 10 do 15 minuta.

2. Tjestenina bi trebala dobiti duboku zlaćanu boju na granici sa crvenom.

3. Izvadite tjesteninu iz pećnice, pustite da se ohladi do kraja, pa ju uronite u vrećicu s vodom i stavite na 2 i pol sata u hladnjak.

4. Ovako pripremljenu tjesteninu skuhajte na uobičajeni način te je sljubite s umakom koji neće nadjačati njenu orašastu aromu.

Autori predlažu jednostavan Cacio e Pepe i sirovi umak od ricotte, maslinovog ulja i peršina, a špagete možete stavite i u finu juhu od piletine.

Pečenu, pa kuhanu tjesteninu sljubite s laganim umakom (Foto: Shutterstock)