Ako vjerujete u globalno zatopljenje, ove vijesti vas neće obradovati, posebno ako uz hamburger uživate grickajući pomfrit koji će možda ubrzo biti stvar prošlosti…

Srećom, ova crna predviđanja neće se dogoditi baš preko noći. Ali s obzirom na klimatske promjene na našem planetu, moguće je i da će zbog sasvim sitnih promjena, doći do nestanka sljedećih namirnica.

Krumpir

Obožavana namirnica nestajat će svugdje, ali najprije će nestašica krumpira pogoditi Indiju. Gotovo nestvarno zvuči kako se jednog dana neće spremati pomfrit, pire, pečeni krumpir… Za rast krumpira trebaju povoljni uvjeti, dovoljno hladna noćna temperatura kako bi gomolj počeo rasti.

> Zapečeni krumpir sa sirom: Recept za najslasnije jelo bez trunke mesa

Kava Arabica

Nažalost, možda će Arabica postati prošlost, tj. za zemlje Latinske Amerike sigurno hoće. Da bi kava uspjela potrebna je određena temperatura, a ona prebrzo raste pa bi kava vrlo lako mogla nestati, pogotovo jer će na nju sve jače utjecati razne bolesti i štetočine.

> Najslađi, prvi jutarnji espresso: Stvari koje niste znali o čudesnom napitku

Jabuke

Uf, ne, zar nakon omiljenog krumpira i kvalitetne kave ostajemo i bez najdraže voćke? Posebno će biti pogođene SAD i Japan, jer kad se skrati hladni period, stabla jabuka i trešnja odmah imaju više problema. Precizni Japanci su naravno napravili i istraživanje, koje je pokazalo kako se kvaliteta jabuka malo po malo smanjuje već 40 godina, te one postaju sve mekše i slađe.

> Jesenska saveznica: Ovo je najzdravija sorta jabuke



Durum pšenica

Ako nestane ove pšenice, zaboravite na špagete, makarone, rigatone! Zbog globalnog zatopljenja, moguć je i kraj tjestenine, posebno od durum pšenice, koja se najčešće koristi za proizvodnju tjestenine. Viša prosječna temperatura od samo jednog stupnja u proteklih 50 godina već je pokorila 5,5% usjeva, a pad od 25% mogao bi uslijediti nakon 2050. godine.

> Brzo i jednostavno: Tradicionalni špageti carbonara

Riža


Je li moguće da jednog dana nećemo uživati u crnom rižotu ili mnogim delicijama kineske kuhinje? Naime, kako noćna temperatura ide gore, riža ima problem rasta i ne može napraviti sjemena kao inače. Osim ove posljedice koju izaziva zatopljenje, podizanje razina mora potopiti će mnoga polja i poremetiti razinu saliniteta vode, a suša će smanjiti proizvodnju i podići cijenu, tako da ćete rižu možda plaćati i zlatom!

Savršen rižoto: U samo 5 koraka do najkremastijeg užitka ikad!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju