Da ste u neko davno doba ispričali nekom ideju o ljetovanju na svjetioniku, vjerojatno bi vas smatrali ludim. Ako i dan danas ispričate "babi" i "didi" kako se spremate unajmiti svjetionik, teško da će tim dragim starcima išta biti jasno. Ipak, vremena se mijenjaju, pa se tako razvojem turizma došlo na ideju kako uopće ne bi bilo loše u najam ponuditi svjetionik! I da, ideja za ovaj božanski užitak itekako je zaživjela.

Ukoliko ste ikad poželjeli, a ako nemate od 18 do 22 godine onda zasigurno jeste, provesti godišnji odmor negdje daleko od civilizacije, daleko od ludih partyja, prepunih plaža, vike djece i napornih ljudi, dobro razmislite o ljetovanju u svjetioniku. Bačeni negdje usred jadranskog plavetnila u društvu bolje polovice ili prijatelja pa ima li netko tko to ne želi? Odlazak na ribe s lokalnim ribarima, ronilački tečajevi, dovođenje osobnog kuhara – sve je to moguće organizirati na svjetionicima.



S obzirom da bi i sami rado željeli ovakav odmor, odlučili smo prosurfati bespućima Interneta i naći nekoliko savršenih jadranskih svjetionika koji će vas rado ugostiti. Na vama da svaki dobro proučite, i nađete onaj za koji bi htjeli da vam za koji mjesec postane dom na desetak dana. Stoga, krenimo i predstavimo vam neke od najboljih jadranskih svjetionika, gdje će vas rado dočekati svjetioničari i ugodno vas smjestiti.


Veli Rat, Dugi otok

Ugledavši ovog "elegantnog ljepotana" prije par godina na Velom Ratu, ostao sam "paf". Svjetionik je okružen borovom šumom koja stvara ugodni hlad, a odmah kraj njega pruža se šljunčana plaža s prekrasnim čistim morem kakvo je moguće naći samo na otocima. Pogled u daljinu također je veličanstven, jer skroz do Italije ispred vas nema ničeg! Zaljubljenici u podvodni ribolov ovdje će također doći na svoje, jer je ovo mjesto pogodno za lov s puškom, a nekoliko kilometara od svjetionika nalazi se jedna od najljepših plaža na Jadranu, Sakarun, s koje posjetitelji neumorno već godinama bacaju selfieje. Do svjetionika je lako doći, iz Zadra svakodnevno vozi trajekt do Brbinja na Dugom otoku, od kojeg postoji autobusna linija za Veli Rat. Za kraj, ono najvažnije – smještaj i cijena. U najam se nude dva apartmana, jedan koji može primiti troje, i drugi u koji se smjestiti mogu četiri osobe. Noćenje u srcu sezone je otprilike 1400 kuna, što znamo da nije malo, ali tko želi apsolutni mir i tišinu, neka si svakako priušti ovaj božanski užitak.



Palagruža

"Na Palagruzu, na Palagruzu" pjevali su nekad Šomazgooni, a istu pjesmu vjerojatno bi rado zapjevao svatko, kad bi ovdje došao na ljetovanje. Ako želite potpuno pobjeći od civilizacije, Palagruža je vjerojatno najbolji mogući odabir, s obzirom kako se radi o najudaljenijem hrvatskom otoku. U dogovoru sa svjetioničarima možete iskusiti obilazak ostalih otočića u blizini ili se zaputiti u ribolov pa možda neka orada ili brancin završe i na vašim gradelama za božanski užitak

Ako vam to nije dovoljno, moguć je i dogovor s lokalnim ribarima, koji će vas rado odvesti i pokazati vam kako izgleda vađenje "mriža" u zoru. I na ovom svjetioniku se nude dva apartmana, a oba mogu primiti po četiri gosta. Noćenje će vas izaći (ponovo u špici, sve cijene koje navodimo se odnose na sredinu sedmog mjeseca) oko 750 kuna, što je dosta prihvatljivo za bijeg od civilizacije, koji Palagruža pruža. Jedini problem je dolazak, ali sigurni smo da ćete se snaći u Komiži ili s Lastova i Korčule...

Savudrija

Pobjegnimo na trenutak od Dalmacije i zaputimo se na sjever, točnije do našeg najvećeg poluotoka, Istre. Samo devet kilometara od Savudrije smjestio se Umag, središte noćnog života u Istri, pa ako vam dosadi mir u svjetioniku, lako se zaletjeti u noćni provod. Ovaj svjetionik ujedno je i najstariji na Jadranu, izgrađen davne 1818. godine, a plaža 30 metara udaljena od njega je kamenita. Prednost je lagan dolazak do svjetionika, s obzirom da cestom stižete gotovo do samog svjetionika, ali ono što bi moglo odbiti goste je blizina hotelskog naselja pa gosti svjetionika nemaju osiguranu "privatnu" plažu već je ona dostupna "svim smrtnicima". Dostupno je ukupno pet apartmana za božanski užitak, a onaj najveći za pet ljudi, sredinom sedmog platit ćete oko 1600 kuna za noć.



Struga, Lastovo

Nije Palagruža, ali bome, i ovaj svjetionik poprilično je daleko, s obzirom da je Lastovo jako udaljeno od kopna. No, ono što primjećujemo jest veličanstven izgled svjetionika – koji se smjestio na litici visokoj 70 metara. Plaže su prekrasne, divljih ima koliko vam srce želi, a odmah kraj svjetionika nalazi se betonirana plaža koja izviruje iz borove šume. Do otoka dolazite trajektom kojim se vozite gotovo 5 sati, dok katamaran vozi nešto manje. Kad se iskrcate, autom se možete odvesti do svjetionika, a ako ne želite plaćati preskupu autokartu za trajekt (Jadrolinija, ajde malo snizi cijene), po dolasku broda pokupit će vas svjetioničar, što ćete naravno, platiti. Ovdje su vam na raspolaganju četiri apartmana za božanski užitak kapaciteta 2 – 5 ljudi, a u onom najvećem za boravak ćete izdvojiti nešto manje od 1000 kuna.



Prišnjak, Murter

Svjetionik Prišnjak smjestio se na istoimenom otočiću u blizini Murtera. Ima tek jedan apartman gdje se mogu smjestiti 4 osobe koje će guštati na ogromnoj terasi u hladu borove šume, a tko hoće, može otići i na izlet u Nacionalni park Kornati, koji je udaljen tek desetak kilometara. More je plitko tako da se brzo zagrije i obično je visoke temperature, a jedina mana je što ovdje ne možete doći direktno ni trajektom niti automobilom, već morate zatražiti transfer manjim brodom s Murtera. To će vas zadovoljstvo stajati 60 eura (za sve goste apartmana zajedno), a za pola sata ćete pristati na Prišnjak. Noćenje ćete platiti oko 850 hrvatskih novčanica.
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju