Crni napitak vjerojatno je, nakon vode, najpopularnije piće na svijetu (ok, uz čaj), a nedavno su objavljeni podatci o cijenama kave. Tako vam donosimo informacije gdje ćete popiti najskuplju, a gdje najjeftiniju kavu, ali i u kojim se zemljama popije najviše ovog božanstvenog napitka.

Za potrebe ovog istraživanja ispitane su cijene kave u 75 svjetskih gradova, a istraživanje je provela britanska tvrtka Service Partner ONE. Ukupni prosjek cijene izračunat je na osnovu cijena kave koje se konzumiraju doma, na poslu, u kafićima i u Starbucksu (ujedno i najviše cijene).



Rio de Janeiro i Sao Paulo, dva brazilska najveća i najpoznatija grada, ujedno su i gradovi u kojima ćete popiti najjeftiniju kavu na svijetu. Naime, u njima ćete šalicu kave vani platiti nešto više od 7 kuna. S druge strane, ako ste ljubitelj kofeina, možda je bolje da izbjegavate švicarski Zürich. Ovdje je cijena u prosjeku 25 kuna, pa ako bez par šalica ne možete zamisliti dan, izlet u Zürich mogao bi vas skupo stajati.
Od europskih gradova, najpovoljnija mjesta za popiti kavu su Milano i Sevilla. Uz već spomenuti Zürich, gotovo jednako skupo ćete šalicu platiti u Kopenhagenu i Baselu.

Kad je riječ o potrošnji, daleko najviše kave godišnje, za nas pomalo neočekivano, konzumiraju Finci. Tako stanovnici Helsinkija godišnje popiju 9,6 kilograma, a na suprotnom polu nalaze se stanovnici Istanbula, koji potroše tek 0,4 kilograma po glavi stanovnika. Također, kava je prilično nepopularna i u Jakarti (Indonezija) i New Delhiju (Indija).

Nažalost, Hrvatska nije bila uključena u istraživanje, pa smo ostali zakinuti za informacije o navikama ispijanja kave kod nas.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju