Na obroncima Fruške gore, tik uz obalu Dunava, na krajnjem istoku Hrvatske, smjestio se grad koji ima tu privilegiju da bude među prvima kojega svakog jutra obasja sunce.

Vizurom grada Iloka dominira crkva Uznesenja Marijina, koja je izgrađena u 14. stoljeću zajedno s franjevačkim samostanom. A nadomak nje nalazi se i gradski muzej, smješten u dvorcu Odescalchi. Od davnina ovo je područje privlačilo ljude da se ovdje nastane i započnu svoje živote. Stari Rimljani, Turci pa čak i mnogi narodi prije njih voljeli su blagodati Iločkog kraja i shvaćali važnost rijeke kojima im je pružala utočište, ali i mnoštvo hrane.

Danas Ilok doživljava svoj ponovni procvat, svrstavajući sebe visoko na ljestvicu kontinentalnih destinacija koje svakako treba posjetiti. Mnoge manifestacije, koje se organiziraju tijekom godine, privlače sve veći broj posjetitelja, ali većina njih ipak dolazi zbog bogate povijesti i vrhunskih vina.

Vizurom grada dominira crkva Uznesenja Marijina, koja je izgrađena u 14. stoljeću zajedno s franjevačkim samostanom. A nadomak nje nalazi se i gradski muzej, smješten u dvorcu Odescalchi. Kako su ovim područjem dugo vladali Osmanlije, pa ne treba čuditi nekoliko tipičnih osmanskih građevina. Jedna od njih je hamam, a najznačajniji je grob uglednog Turčina.

No najveći adut Iločkog područja svakako su vinogradi i podrumi u kojima sazrijevaju neke od najboljih kapljica kontinentalne Hrvatske. Klima i geografski položaj područja idealni su za proizvodnju vina, a Iločka vinska cesta vodi vas od podruma do podruma u kojima možete degustira neke od najboljih traminaca u Europi. I to nije laž, veliki broj vinskih stručnjaka slaže se da je ovo područje idealno za uzgoj traminca.



Od pamtivijeka je Ilok poznat kao vinorodni kraj. Ponosni svjedoci toga mnogi su stari podrumi koji su se smjestili u brdu ili ispod kuća. Najstariji podrum ovog područja onaj je koji se nalazi ispod dvorca Odescalchi, koji je izgradila istoimena talijanska obitelj i koja je zaslužna za napredak vinarstva na ovom području. Podrumi su još i danas u upotrebi, te predstavljaju najzanimljiviju atrakciju Iloka. Svakog punog sata organizira se posjet podrumima, za koji ćete trebati izdvojiti 30-tak kuna, a na kraju ture, prepune povijesnih detalja, degustirat ćete toliko hvaljeni traminac.

A vina su samo vrhunac kojima se zaokružuje bogata gastronomska ponuda Iloka. Ovdje se uvijek dobro jelo i pilo. Položaj na Dunavu i izdašna zemlja dali su stanovnicima nepresušivi izvor namirnica, kojima su spremali neke od najbolji delicija. Zbog Dunava i njegove neiscrpne darežljivosti, kuhinja je bazirana na slatkovodnoj ribi. Som, smuđ, šaran i druga riba pripremali su se na razne načine.

Najčešći način  bio je slavni fiš paprikaš, a slijedi ga riba na rašljama i pržena riba u kukuruznom brašnu. No, uz riblja jela, tu su mnoge delicije od mesa. Iločki ćevap, svinjski odrezak s pikantnim umakom, čobanac, paprikaš od svinjećeg i junećeg mesa i srijemska kobasica, mali su dio jela koja su se svakodnevno nalazila na stolovima Iločana. Ovdašnja kuhinja mješavina je slavonske i austrougarske te ne treba čuditi jači okus i mnoštvo začina.


Bogatstvo vodenim površinama stavili su ribolov na prvo mjesto aktivnosti kojima se ovdje možete baviti i zbog koje se posjetitelji uvijek rado vraćaju u Ilok. Gdje ima vode, ima i dubokih šuma. A gdje ima šuma, ima i divljači. Iločko lovište nadaleko je poznato po lovu na jelena lopatara. No uz lov, šume su oaza mira i opuštanja, gdje na svježem zraku možete uživati daleko od gradske vreve. Obronci Fruške gore prošarani su stazama i puteljcima idealnim za šetnju ili trčanje. A svaki od njih dovest će vas do barem jednog podruma u kojem možete uživati u dobroj kapljici.

Svojim položajem, Ilok se smjestio na europsku biciklističku rutu koja se kreće uz cijeli tok Dunava, od izvoda do ušća. Ta ruta prolazi kroz Hrvatsku u ukupnoj dužini od 138 kilometara, a zbog svoje visinske razlike pravi je izazov za bicikliste.

Aktivnosti, zanimljivosti, neodoljive hrane i vrhunskih vina u ovom dijelu Hrvatske nikako ne nedostaje. Ilok će spremno prihvatiti svakog gosta i pružiti mu neopisivo iskustvo Dunava, bogate zemlje i gostoljubivih domaćina.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju