Ljepota Istre vidljiva je na svakom koraku. Neovisno o tome koliko ste puta do sada posjetili Istru ona će vas uvijek iznenaditi nekim detaljem koji do sada niste opazili. A biti u Istri znači istraživati i uživati u svemu što nam je priroda na tako malom području omogućila. Izvrsna maslinova ulja, vrhunska vina, jedinstveni tartufi i istarski boškarin samo su maleni djelić onoga što je čovjek na ovom području, u suradnji s prirodom, uspio dovesti do savršenstva. Sve to zajedno čini fenomenalnu istarsku kuhinju, nadaleko poznatu po jednostavnosti i savršenim okusima. No, ono po čemu se Istra posebno ističe, i privlači veliku pažnju kod njenih posjetitelja, njezini su maleni, utvrđeni gradovi na pitoresknim brežuljcima. Jedan od takvih gradića je i Završje. Slikovito malo mjesto koje svojom atrakcijom može stati uz bok poznatijem talijanskom gradu Pisi.

Burna povijest

Završje se smjestilo s desne strane rijeke Mirne, zapadno od Livada. Život na ovom brdašcu započeo je prije nekoliko tisuća godina, a prvi dokazi potječu iz rimskog doba iz kojeg su otkriveni grobovi s natpisom na latinskom jeziku te ostaci rimske ceste koja je vodila prema utvrđenom gradu. Ipak, prvi spomen grada pojavljuje se tek u 1102. godini i to kao Piemonte u darovnici istarskog markiza Ulricha II. Tijekom 15. stoljeća gradić je pretrpio veliku štetu prilikom višekratnih napada Venecije koja je svim silama htjela zauzeti ovo područje, a 1511. konačno je uspjela prijeći gradske zidine i tako zauzeti grad. Dvadesetak godina nakon zauzimanja grada Završje je otkupila obitelj Contarini i njihovi nasljednici vladali su njime sve do 19. stoljeća. Ovo je bilo plodonosno razdoblje za Završje tijekom kojeg je grad razvijen i izgrađen u današnjim okvirima. No, najprosperitetnije razdoblje Završja počinje kada ono pada pod vlast Talijana i gradnjom uskotračne željezničke pruge Parenzane. Time se razvija trgovina, poljoprivreda, a u Završju se otvaraju pošta, škola, trgovina i uljara.

Gradske znamenitosti

Jezgra Završja danas je upisana u registar kulturnih dobara RH. Iako je grad bi opasan dvostrukim zidinama, njih danas više nema te su vidljivi samo ostaci na nekim mjestima. Relativno malo mjesto Završje ima čak tri crkve. Tako je župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije prva građevina koju ćete vidjeti prilikom dolaska u mjesto jer se nalazi u samom podnožju, izvan gradskih zidina. Crkva je poznata po orguljama koje potječu iz 1740. godine. Contarini, obitelj koja je dugo godina vladala Završjem, izgradili su i kaštel koji se sastoji od gospodarskog i stambenog dijela.



Nekoliko metara udaljena od kaštela, nalazi se crkva Blažene Djevice Marije od sv. Krunice. Ovo je crkva koja je u svom vlasništvu imala veliko bogatstvo poput srebrnih svjetiljki i zlatne kaleže. Najvrjedniji kalež je bio onaj iz 1476. godine, koji je prodan kako bi se izgradila nova crkva. Taj isti kalež danas se nalazi u muzeju Louvre u Parizu. No, najveća znamenitost ovog malog grada zasigurno je zvonik crkve Blažene Djevice Marije od sv. Krunice. Ovaj 22 metara visok zvonik podignut je u vrijeme kada je ovim područjem vladala Venecija. Iako je služio kao crkveni zvonik istovremeno je bio promatračnica s koje su vojnici budno pazili na okolicu. Stoga ne treba čuditi što zvonik nema klasični završetak s piramidom, nego ravni krov na kojem su podignuti nazubljeni bedemi – prsobrani. To je dokaz burne povijesti ovog dijela Hrvatske. No, najveća posebnost ovog tornja je činjenica što je nagnut 40 centimetara u sjevernu stranu. Toranj se počeo naginjati u 18. stoljeću, a tek kada je učvršćen se s pet metalnih obruča spriječeno je daljnje naginjanja i tako je sačuvan.

U Završju danas nema puno stanovnika, tek pedesetak njih koji se većinom bave poljoprivredom i pružanjem ugostiteljskih usluga turistima. Tako u ovom gradu možete uživati u raznovrsnim istarskim specijalitetima kao što su istarski pršut, sirevi, vina, maslinova ulja, tjestenine i raznovrsnim jelima od tartufa. Ovo je jedan od onih istarskih gradova koji će vas oduševiti svojim starinskim štihom i šarmom, a svakako je vrijedan vašeg posjeta i divljenja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju