Krećemo s klasikom - dolaskom adventa stiglo je i novo izdanje Božićnog piva Zagrebačke pivovare, čiju etiketu potpisuje poznati umjetnik Saša Šekoranja. Tradicija Božićnog piva traje već 24 godine, a do sada su etiketu osmišljavali etablirani likovni umjetnici... A i celebi ga štuju!



Volite li Ožujsko u malo jačem štihu, tamnije, jače i dotjeranije – ovo je definitivno zimsko pivo za vas!

No, Božićno pivo od ove se godine proizvodi i u pivnici/pivovari Medvedgrad, koja na tri lokacije nudi ovaj crni biser za pivske sladokusce. Miris spaljenog šećera i meda, kafeno-kremasta boja pjene i jako crnilo samog piva, vizualno mu daju čistu desetku, dok su znalci namirisali čak i kanabis. Nažalost, od konobara u Ilici nismo uspjeli saznati nikakve druge podatke, čak ni jačinu, ali nije da je slabo, dapače.



Zato je drugi novitet iz najjače zagrebačke mini-pivovare, Tamno pšenično, malo blaže i nježnije, sa čak preblagim postotkom CO2, pa imamo osjećaj kao da pijuckamo stout od banane. Nedostaje joj mrva jačine, karaktera i gorčine, ali i takva je sjajna.

Daruvarska je pivovara, poput Zagrebačke, i ove godine izbacila svoje vrhunsko Zimsko pivo, prekrasne boje mahagonija i jake arome, idealno za jaka, masna i teška jela koja nas neće zaobići ni ove zime. 6.3% alkohola dobar su znak da u njoj treba umjereno uživati, a nikako divljati.



Najugodnije je iznenađenje iz Daruvara stiglo pak u vidu Staročeškog Jubilarnog piva (5,3%), koje je njihov legendarni pivski majstor Krešo Marić napravio povodom 120 godišnjice brenda Staročeško. Pod motom – kako su pili naši stari, pokušao je napraviti pivo na bazi recepata starijih od stotinu godina, i ostavio nas sve s upitnikom nad glavama.



Na mini-pivskom festivalu Pivkan, održanom sredinom prosinca, pivopije su zaključile da se radi o zanimljivom, potpuno drukčijem osvježavajućem pivu jakih citrusnih nota, takozvani - Pipi od hmelja!

Nadamo se da zima nije stala na ovih pet, što sezonskih, što novih domaćih piva, i da ćemo uskoro piti i nove, a do tada, krigle u ruke, i - pivili!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju