Zaboravite na trenutak Manhattan, Cuba libre i slične koktele. Ovih pet ovdje su prvenstveno kako bi vas ugrijali u hladnim zimskim danima, ali i ponudili užitak!

Božićna ledena kava

Ova ledena kava ponešto je drukčija, a za nju su vam potrebne zaleđene kockice kave, liker Baileys i votka. Priprema je i više nego jednostavna – u malu čašu u jednakom omjeru sipajte Baileys i votku, dodajte zaleđene kockice kave i uživajte!

Jabučni koktel

Za pripremu vam je potrebno pola šalice cidera, jedna žličica soka od limuna, 2 žličice meda, štapić cimeta i ¼ šalice burbona. Sve sastojke osim burbona za početak pomiješajte u malom loncu i zagrijte na srednje jakoj vatri. Nakon nekoliko minuta skinite s vatre, dodajte burbon, pomiješajte i poslužite odmah.



Kuhano vino s narančom i cimetom

Dobro, zima nam je u zadnje vrijeme postala nezamisliva bez kuhanog vina, pa ako želite razveseliti ukućane i goste, predlažemo ovu divnu kombinaciju. Za početak vam je potrebno pola litre vina, 0,3 l soka od naranče, dvije žlice šećera, žličica cimeta i nekoliko klinčića. Naranču nasjeckajte na kolute te u njih zabodite klinčiće. Sok, vino i šećer zagrijavajte dok ne proključa, a na kraju dodajte cimet i sipajte u čaše. Kao ukras dodajte kolut naranče s cimetom.

Jagertee – najdraže austrijsko osvježenje


Tko god je skijao u Austriji, zna za ovaj koktel, a tko nije imao tu sreću, sad ima priliku naučiti kako se njime ugrijati. Pola litre crnog vina i jednako toliko crnog čaja, 100 g šećera, korica cimeta, 50 ml ruma i jednako toliko voćne rakije sastojci su bez kojih ne možete. U 0,1 l vode stavite šećer, prokuhajte na srednje jakoj vatri i pustite da se karamelizira. Nakon toga dodajte crni čaj (vrući) i koricu cimeta. Sljedeći je korak dodavanje crnog vina, a prije nego što sve proključa, sklonite s vatre, dodajte rum i voćnu rakiju te poslužite u prikladnim šalicama.



Black Russian

Divan koktel, a za pripremu i više nego jednostavan. Kako biste ga napravili, potrebna su vam tek dva sastojka, votka i liker od kave (Kahlua). Omjer koji najčešće ide jest 2/3 votke i 1/3 kahlue, a nakon što se ta dva sastojka pomiješaju, sipaju se preko smrvljenog leda u čaši. Prvi put je napravljen 1949. godine u Belgiji, a ime duguje činjenici da sadrži votku, za koju svi znamo da je tradicionalno rusko piće, i crnu boju Kahlue.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju