Neobične građevine koje kao da nisu s ovog svijeta raštrkane su po mjestu Taos, u pustinji Novog Meksika. Ali ne, ove kuće nisu izgradili vanzemaljci nego jedan domišljati arhitekt, Mike Reynolds. On je u pustinju došao još 1969., odmah nakon fakulteta i to s jednim ciljem. Testirati svoj projekt.



A riječ je o projektu samoodrživih nastambi, takozvanih zemljanih brodova ili Eartshipa koje, za razliku od klasičnih kuća, do kojih se mora provoditi voda, struja, graditi odvod i kanalizacija, stvaraju vlastitu infrastrukturu. Od struje, vode, goriva sve do hrane.

Na ovo je Mikea potaknula kriza u opskrbi gorivom 70-ih godina prošlog stoljeća, a kako su skočile cijene goriva, poskupilo je i sve drugo. Cilj zemljanih brodova je njihove stanare učiniti manje ovisnima o vanjskim faktorima. Pustinju Novog Meksika Mike je odabrao zbog iznimno teške klime. Jako hladne zime i jako vruća ljeta otežavaju život, a htio je testirati hoće li njegove nastambe osigurati optimalne uvjete svojim stanovnicima. Kuće su položile test.



Temelje i nosive zidove ovaj nekonvencionalni arhitekt odlučio je napraviti od guma, kojih na smetlištima po čitavom svijetu ima napretek. Gume su ispunjene zemljom i tako osiguravaju jednaku temperaturu u kućama i tijekom ljeta i tijekom zime. Za izgradnju se koriste i staklene i plastične boce, koje se prepolove i koristi se samo donja polovica. Boce služe kao mali prozori, ali i ukras, jer se mogu koristiti boce u svim bojama.

Mike i njegov tim šire svoj dizajn po svijetu, uglavnom u područjima siromaštva gdje je gradnja održivih nastambi prijeko potrebna.

Zemljani brodovi grade se i u Hrvatskoj. 
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju