Atsinanana je zapravo naziv za šest nacionalnih parkova smještenih na Madagaskaru, otoku koji se prije 60 milijuna odvojio od Afrike, i od tada evoluirao i razvio vlastiti ekosustav kakvog nema nigdje na svijetu.

Prašume su nakon odcjepljenja Madagaskara od kopna odigrale ključnu ulogu u odvijanju ekoloških i bioloških procesa, kao i otočke biološke raznolikosti, koja uključuje izniman broj ugroženih vrsta, poput velikog broja primata i lemura.

Oko 80 do 90% svih biljnih i životinjskih vrsta u prašumama Atsinanana su endemi i ugrožene vrste jer su nastale i mogu obitavati samo u ovom jedinstvenom prašumskom biotopu.



Od 123 vrste sisavaca na Madagaskaru njih 78 živi u zaštićenom području parkova, a 72 su na Crvenoj listi ugroženih vrsta IUCN-a. Također su ovi nacionalni parkovi poznati po "megaraznolikosti", te u njima živi oko 1200 vrsta biljaka, pet vrsta primata, sve vrste lemura, sedam vrsta glodavaca, šest vrsta sisavaca mesoždera i nekoliko vrsta šišmiša.



Atsinananu čine nacionalni parkovi Andohehela (760 km2), Andringitra (31,16 km2), Masoala (2.400 km2), Marojejy (555 km2), Ranomafana (416 km2) i Zahamena (643 km2).

Cijelo područje Atsinanane je 2009. godine uvršteno na UNESCO-v popis Svjetske baštine, a i brojne druge organizacije brinu za očuvanje staništa koja su zbog eksploatacije resursa danas veoma ugrožena.

Dakle, ako ste obožavatelji lemura, crtanog serijala, speleologije i predivnih neotkrivenih prostranstava - znate koja vam je sjedeća destinacija! Detalje pogledajte u galeriji...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju