Food Revolution
svjetski je pokret pod okriljem Jamie Olivera, slavnog britanskog chefa. Cilj mu je edukacija o hrani i povratak zdravih kuhanih obroka u obitelj, vrtiće, škole, radna mjesta, gdje je naglasak na lokalnom uzgoju i kupnji domaćih namirnica. Ambasadori diljem svijeta svake godine obilježavaju Food Revolution Day, organizirajući pritom različite akcije.

Povodom tog dana u centru Malinske, ambasadorica otoka Krka, Sabina Barbiš i kuhari volonteri, među kojima i Zvjezdana Vukić, Ratko Iveković te Marin Pleše iz show-a Masterchef, kuhali su ukusna jela od krčkih delicija! Bilo je tu ponešto slano i slatko, morsko i voćno, za velike i male!



U stilu Jamie Olivera, pripremali su brza i lagana jela od svježih lokalnih namirnica. Ljubav prema hrani i želja da se ista prenese na najmanje, vidjela se u svakom tanjuru. Svojih preko 300 gostiju, nahranili su tzv. morskim čušpajzom, šarenim povrtnim fishburgerima i nebrojenim vrstama voćnih smoothija.

Pripremljena hrana besplatno se degustirala, a prezentirali su se i vrhunski otočki proizvodi, između ostalih Gelati d'Oro sladoledi bez šećera te Veli's čips i sok od jabuke.

U suradnji s Hrvatskim akademskim centrom primijenjenog nutricionizma, u osnovnim školama u Malinskoj i Krku provedena je kratka anketa o prehrambenim navikama otočke djece. Pitanja su bila o omiljenim i neomiljenim namirnicama i školskim obrocima, sudjeluju li u pripremi hrane kod kuće i slično.



Rezultati ankete potvrđuju koliko je potrebno mijenjati prehrambene navike od malih nogu jer samo polovica učenika od njih 450 ispitanih jede povrće i voće svaki dan! Zanimljivo je ipak da u najmanje omiljene školske užine spadaju pudinzi i kruh s namazima poput čokoladnih namaza, marmelade i margarina.

Pizza, tjestenina, ćevapi i pečeni krumpiri ipak su među omiljenijim su obrocima, dok su povrtna variva najmanje ocijenjeni školski obroci. Veseli činjenica da 87 posto učenika želi naučiti kuhati, što je zeleno svijetlo za pokretanje projekta škole kuhanja za najmanje.

Kako Vi možete sudjelovati?
1. Prijavite se na jamiesfoodrevolution.org i podijelite link na revoluciju sa svima!

2. Jamie je pripremio 10 hranjivih Food Revolution recepata. Kuhajte i učite druge kuhati!

3. Uključite djecu! Bilo da ste učitelj ili roditelj, potaknite djecu da zavole hranu jednostavnim receptima. Preporučite lokalnoj školi da preuzme genijalne Food Revolution nastavne materijale!

4. Širite glas, podržite Food Revolution, preuzmite i dijelite digitalne materijale putem društvenih medija, organizirajte aktivnosti kod kuće s djecom, u svojoj zajednici ili izazovite kolege kuhare. Što god učinili, podijeliti svoje fotografije na društvenim medijima uz #FoodRevolution

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju