Kad idete u Italiju, obično gledate kako posjetiti Rim ili Firencu. Na spomen Francuske, na pamet vam padaju čarobni Pariz i Azurna obala, a kad vam netko kaže da je bio u Španjolskoj, u 90 posto slučajeva znači da je posjetio Madrid ili Barcelonu.

No, na starom kontinentu ima i nekih drugih gradova koji nisu toliko popularni pa ih turisti obično zaobilaze. Vi nemojte raditi tu grešku i razgledajte sljedeće europske dragulje!



Bergamo, Italija


Grad u Lombardiji onima koji češće putuju zadnjih je godina vjerojatno poznat kao odredište iz kojeg lete niskotarifni prijevoznici. No, nemojte samo letjeti odavde, već posjetite grad koji broji nešto više od 100 tisuća duša, i pripremite se na uspone, s obzirom da je prilično brdovit. Nakon razgledavanja, svratite na prekrasnu Piazza Vecchia i uživajte u talijanskoj kavi

Skopje, Makedonija

Glavni grad nekadašnje jugoslavenske republike vrijedan je razgledavanja. U zadnje vrijeme dobio je i neke ogromne spomenike, glorificira se Aleksandar Makedonski, a ako tražite bogatu, a jeftinu gastronomsku destinaciju, Skopje je jedan od najboljih odabira.

Treviso, Italija

Svi idu u Veneciju, a u Treviso, koji je od grada na vodi udaljen tek 20, 30 kilometara, gotovo nitko. Šteta, jer radi se o gradu s prekrasnim povijesnim centrom omeđenim zidinama, koji također ima kanale.

Tbilisi, Gruzija

Nije da ne bi, ali mnogi kad vide Tbilisi, samo slegnu ramenima i kažu "predaleko". Drugi su pak skeptični jer je riječ o Gruziji, ali griješe i jedni i drugi. Tbilisi broji preko milijun stanovnika, a posebno je zanimljiva njegova arhitektura koja je spoj bizantskog, ruskog i bliskoistočnog utjecaja.



Osijek, Hrvatska


Zašto se i bar jedan naš grad ne bi našao na ovoj listi? Grad smješten na Dravi ima nekoliko stvari koje se moraju vidjeti, poput Tvrđe, ali i slavne katedrale. U blizini je i Park prirode Kopački rit, pa kad vam dosadi gradski đir, imate gdje uživati…

Umea, Švedska

Grad je prije 3 godine uživao u tituli Europske kulture prijestolnice, ali je još uvijek prilično nepoznat. Šteta. Osim znamenitosti u samom gradu, ovdje vam se nudi i uživanje u sportskim aktivnostima, poput vožnje kajakom ili na saonicama koje vuku psi. Također, ovdje je i nekadašnji dom slavnog pisca, Stiega Larssona.

Nantes, Francuska

Jedno od najboljih mjesta za život u Francuskoj. Broji nešto manje od 300 tisuća duša, u njemu možete pronaći rimske ostatke, ali i prekrasnu katedralu. No, pustimo povijest, Nantes je i grad koji živi punim plućima iz dana u dan.

Bregenz, Austrija


Ovaj mali grad na obalama jezera Constance najpoznatiji je po spektakularnom glazbenom festivalu koji se održava ljeti. No, Bregenz se isplati vidjeti uvijek, zahvaljujući njegovim srednjovjekovnim ulicama gdje ćete popiti kavu ili kuhano vino, a iza sebe uživati u pogledu na planine.

Lubeck, Njemačka

Nalazi se u blizini Hamburga, a nadimak "Venecija Baltika" trebao bi vam otkriti kako se zbilja radi o posebnom gradu. Nalazi se na otoku, a hvali se bogatom poviješću, čudesnim crkvama i uređenim i očuvanim starim zgradama.



Sion, Švicarska


Iako u gradu živi tek 30-ak tisuća ljudi, Sion živi kao da je glavni grad. Elegantne građevine, brojni muzeji i srednjovjekovne crkve ono su što valja vidjeti, a kultura ispijanja kave posramila bi i mnoge mediteranske gradove.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju