Kuhano vino, vruća čokolada, prazni muzeji i fenomenalna hrana samo su neki od kriterija po kojima smo tražili najbolje europske destinacije koje biste trebali posjetiti do kraja ove zime. Evo našeg izbora.

Zürich, Švicarska

Najbolji način za doživjeti Zürich je pogled koji se pruža s planine Uetliberg. Odavde ćete imati pogled na cijeli grad, jezero i okolicu s planinama u daljini. Pogled je posebno čaroban tijekom zime, kada je sve pod snijegom, a tobogan koji se spušta od Uteliberga do Triemlia još je uvijek otvoren. Do planinskog vrha možete doći vlakom koji kreće od središnjeg kolodvora i s kojim će vam, po cijeni od 6,80 franaka, trebati samo 20 minuta do vrha. Ako niste za spuštanje toboganom, možete se okušati u sanjkanju i ne brinite, iste možete dobiti na vrhu, a ljubitelji adrenalina upustit će se u noćnu vožnju sa svjetiljkama. Dan završite u jednom od mnogobrojnih restorana uživajući u fonduu od sira i šalici kuhanog vina ili vruće čokolade.



Tallin, Estonija

Estonski glavni grad pravo je mjesto iz bajke, dovoljno malo da ga se ne zasitite tijekom dva, tri dana posjeta. Uz bajkovitost grada, u sjećanju će vam najviše ostati fantastična hrana. Za doručak poslužuje se sušeno meso ili riba s tamnim kruhom, a za ručak oduševit će vas divljač i riba s voćem i slatkim, ali oštrim umacima. Kafići s velikim i udobnim sofama poželjet će vam dobrodošlicu uz šalicu tople čokolade ili rakije koja će vas ugrijati nakon lagane šetnje starom gradskom jezgrom. Ako ste više za akciju nego za ispijanje toplih napitaka, onda svakako trebate posjetiti toranj debele Margarete, gdje se možete pretvarati da ste špijun na tajnom sastanku.

Tübingen, Njemačka

Malo manje od 50 kilometara od Stuttgarta nalazi se maleni grad Tübingen, sveučilišni grad koji kombinira srednjovjekovnu jezgru sa šarenim zgradama i atmosferu kozmopolitskog studentskog grada. Grad je tijekom studenog i prosinca domaćin festivalu čokolade na kojem svoje proizvode predstavljaju mnogobrojni slastičari iz cijele Europe. Ali ne brinite, čokolada se u ovom gradu toliko udomaćila da ćete imati dojam da festival traje i dalje. Zima je pravo doba za upijanje ljepota ovog njemačkog grada, a ako vam tijekom šetnje ruke grije šalica tople čokolade, onda znate da ste na pravom mjestu u pravo vrijeme.

München, Njemačka

> Prelijepi grad koji "garantira" bolji život


Dosadilo vam je promatranje djela srednje važnih umjetnika, koje ne možete dobro vidjeti zbog nesnosne gužve u muzejima diljem Europe? Ako ste ljubitelj umjetnosti, zašto ne biste ove zime skoknuli do Münchena i posjetili "Alte Pinakothek"? S obzirom na to da se cijela zgrada renovira, gužve su nezamjetne, a ulaznica će vas doći svega 4 eura po osobi. Iako je polovica muzeja zatvorena, u otvorenom dijelu moći ćete uživati u pogledu na neka od mnogih slavnih djela koje skriva ova ustanova. U vremenu selfija možda ne bi bilo loše vidjeti prvi takav na svijetu, onaj Albrechta Durera, koji je 1500. naslikao prvi autoportret. Druga dva autoportreta koje ne smijete propustiti su onaj od mladog Rembranta i Rubensov autoportret sa suprugom.



Ghent, Belgija

Ghent je pravi mali grad za bijeg od svakodnevice. Uz bogatu umjetničku scenu, Ghent je poznat i kao grad u kojem se dobro jede i pije. Jedan od fantastičnih restorana koji se nalaze u gradu je De Superette, koji se nalazi u starom supermarketu u neposrednoj blizini željezničkog kolodvora. Restoran poslužuje pizze pečene na kamenu i delicije spremljene od lokalnih i sezonskih namirnica. Kuhinja je otvorenog karaktera te ćete uvijek moći vidjeti kako kuhari spremaju vaša jela, a toplina koja dolazi iz kuhinje savršena je za "odmrzavanje" nakon šetnje hladnim gradom.

Oslo, Norveška

Rijetki su ti koji razmišljaju o bijegu prema sjevernijim krajevima u vrijeme zimskih mjeseci, ali Oslo nudi svjetlo i toplinu i u tamnijem dobu godine. Norvežani vole kad im je udobno i toplo te vas ne trebaju čuditi mnoge svijeće i otvorena vatra. No isto tako ne bježe od hladnoće. Tako ćete diljem gada naići na mnoštvo otvorenih klizališta, a oni koji vole uživati u pogledu, skoknut će do Holmenkollena kako bi se prošetali po slavnom skijalištu. U blizini je i Frognerseteren cafe s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad. A ako želite skijati, ovdje možete iznajmiti opremu i upustiti se u osvajanje snježnih padina koje okružuju grad.

> Oslo: Savršen provod s neokrnjenim budžetom!

Beč, Austrija

Kad padnu zimske temperature, Beč je pravi grad za posjetiti. Sad kad su božićni sajmovi završili, a broj turista preko noći se smanjio, grad počinje živjeti svojim normalnim životom. Ako se želite ugrijati, Gulaschmuseum pravo je mjesto koje morate posjetiti. Zdjelica toplog gulaša posluženog s okruglicama od kruha prava je hrana za utjehu, a ako više čeznete za pravim komadom mesa, svakako posjetite restoran Figlmuller gdje ćete pronaći najveću bečku šniclu u gradu, nemaju ni dovoljno velike tanjure za njih. Ovdje se bečka šnicla poslužuje s krumpir salatom i čašom dobrog vina.



Krakow, Poljska

Ima nešto posebno u udisanju hladnog zimskog zraka u Poljskoj. Iako su vam nosnice smrznute i dalje ćete se osjećati svježe, a Krakow će vam pokazati zašto je jedna od najboljih destinacija za zimski odmor. Izrazito pristupačan i jeftin grad iznenadit će vas restoranima u kojima kompletan obrok možete dobiti već za 25 kuna po osobi, a mnogobrojne gradske atrakcije isto su tako pristupačne i s prihvatljivim cijenama.

> Vodič kroz Krakow: Ponos Poljske koji će vas oboriti s nogu

Bergen, Norveška

Bergen, čak i kada su fjordovi previše mokri i turobni za posjetiti, uvijek je opuštajuća destinacija za zimski odmor u Norveškoj. Najbolji način za doživjeti Bergen je kupnjom Bergen Carda. Ova vremenski ograničena kartica omogućit će vam besplatnu vožnju javnim prijevozom, uspinjačom na planinu Floyen i ulazak u mnogobrojne galerije i gradske muzeje. Kartica vrijedi 72 sata i koštat će vas 338 kuna, što i nije puno ako znate da je samo ulaznica za akvarij 180. Nakon cjelodnevnog istraživanja, opustite se u jednom od mnogobrojnih kafića u luci i promatrajte kako se reflektiraju gradska svjetla u mirnim vodama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju