Šampanjci su po mnogočemu specifični. Dolaze samo iz francuske regije Champagne, koja je jedina vinska regija u svijetu koja proizvodi samo jedan stil vina – pjenušava vina dobivena tradicionalnom metodom druge fermentacije u boci te odležavanja na talogu, od kojeg šampanjci i dobivaju tako kompleksne arome, teksturu i okuse. Pjenušava vina proizvedena u ostalim pokrajinama mogu se označavati samo kao pjenušci.

U prosječnoj boci šampanjca nalazi se 49 milijuna mjehurića

Razlika između ovih tipova pjenušavih vina vidi se u pjenjenju i perlanju. Šampanjci pri otvaranju boce razvijaju obilnu pjenu, ali i dugo perlaju (ispuštaju končiće sitnih mjehurića), čak i do 24 sata te je zanimljivo da se u prosječnoj boci šampanjca nalazi 49 milijuna mjehurića. Postoji nekoliko ekskluzivnih šampanjaca koje s razlogom nazivaju kultnima, a ovo su neki od njih. 

Champagne Louis Roederer

Danas jedna od rijetkih nezavisnih šampanjskih kuća koja se i dalje vodi obiteljski.

Godine 1833. Louis Roederer je naslijedio od ujaka šampanjsku kuću koja se pod njegovim vodstvom vrlo brzo razvijala i 1868. godine dosegla prodaju od 2,5 mil. butelja. Na zahtjev i po želji Cara Alexandra II kreiran je Cristal, prvi Cuvee de Prestige ove kuće koji se i dalje proizvodi samo u najboljim godinama i njegova limitirana produkcija nedovoljna je da zadovoljni veliku potražnju za ovom posebnom bocom šampanjca.

Nakon nemira iz ranih 1900-ih, koji su uništili više od polovice Louis Roederer nekretnina, Léon Olry Roederer ih je uspio obnoviti kako bi osigurao kontinuitet ovog vinograda, stvorio dosljednost okusa bez obzira na godinu berbe. Upravo se sve to krije u Roedererovom Brut Premieru. On je mješavina oko 40% Pinot Noira, 40% Chardonnaya te 20% Pinot Meuniera. Vino prije fermentacije sazrijeva u hrastovim bačvama. Odležava tri godine u podrumu i ostavlja se još 6 mjeseci nakon degoržacije.

Šampanjac s velikom lakoćom uspijeva pronaći savršenu ravnotežu između mladosti i zrelosti, zavodljivosti i karaktera, svježine i elegancije. Skladno je strukturiran, elegantan i živ. Njegova punoća i kompleksnost s punim razlogom potvrđuju zašto je ovaj šampanjac tako veliki klasik. Cijena u maloprodaji: 439,00 kn

Jedno od omiljenih pića Jamesa Bonda - Bollinger Special Cuvee

Ovaj je šampanjac blend 60% Pinot Noira, 25% Chardonnaya i 15% Pinot Meuniera, te se sastoji od čak 85% Grand i Premier Crua.

Na prvi pogled odaje zlaćanu boju te se dugo perla. Na nosu odaje aromatičnu kompleksnost zrelog voća i začina, te samo dašak jabuka i breskve. Suptilan je te se vrlo lako slaže sa svim jelima, a osobito mesom i sirevima. Kako bi održao jedinstveni stil i aromu, najbolje ga je poslužiti između 8 i 10 ° C.

Nagrade koje je dobio se više ne mogu ni izbrojati, te je s razlogom jedno od omiljenih pića Jamesa Bonda. Cijena u maloprodaji: 549,00 kn

Laurent Perrier

Ova je vinska kuća smještena u Tours-ur-Marne u epicentru 3 poznata vinograda: Montagne de Reims, Valle de la Marne i Côte des Blancs. Od 1949. godine kuća je napravila veliki skok i probila se sa stotog na četvrto mjesto svijeta po pitanju kvalitete šampanjaca. Laurent-Perrier stvara vina koja pružaju zadovoljstvo.



Perjanica ove kuće svakako je Laurent Perrier Brut L-P, svježi i elegantni šampanjac blijedo zlatne boje, svježe i nježne voćne arome, čija ga savršena ravnoteža čine idealnom pratnjom uz ribu, perad ili bijelo meso. Cijena u maloprodaji: 459,00 kn

Šampanjci su idealan aperitiv i, možda manje poznato, odličan pratitelj mnogim jelima, a istodobno vino u kojem možete uživati i bez hrane. Cijene šampanjaca uvijek su visoke, zbog ograničenih položaja vinograda te vrlo rigorozne proizvodnje u kojoj se još uvijek velik dio obavlja ručno. Posebna su to vina koja kreiraju majstori podruma šampanjskih kuća te njeguju godinama prije puštanja na tržište. Mnogo je rada i truda uloženo da šampanjac stigne na vaš stol pa kod sljedećeg slavlja, uživajte u svakom gutljaju!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju