Ako ste jedan od onih koji svaki vikend voli potegnuti do neke obližnje destinacije, pa barem na tri-četiri sata, siguran sam da se često znate dobro pomučiti kada odabirete slijedeću destinaciju. Prošli ste već sigurno sve, i više zaista ne znate kamo na jednodnevni izlet? E pa, imam dobru vijest za vas, a zove se Kestel (Keszthely)!

Nedavno sam se i sam pronašao u ovoj zaista bezveznoj situaciji, kada sam planirao iduću destinaciju, no jednostavno više nisam imao ništa novo za otkriti. Slovenija, Hrvatska, južni dio Austrije - sve sam prošao. Tada sam se sjetio razgovora s jednom bivšom kolegicom koja mi je davno pričala o nekom odličnom mađarskom dvorcu, koji je toliko blizu Hrvatskoj da se jednostavno mora vidjeti.



'Tik' do hrvatske granice

Nisam puno razmišljao, bacio sam se na istraživanje i nije mi trebalo puno da otkrijem. Bio je to dvorac Feštetić smješten u gradu Kesteli. Nikada prije nisam čuo za ovaj grad, no to je prije svega žalosno! Živim u Međimurju, i do tog predivnog, na Balatonu smještenog grada trebalo mi je ni više, ni manje već oko sat i pol lagane vožnje. U brojkama to je otprilike 75 kilometara iz Čakovca, što bi značilo nekih 170 kilometara iz Zagreba. No, nije to tako daleko, prvenstveno jer čim prođete mađarsku granicu možete očekivati neke potpuno nove krajolike. To su ravnice u nedogled - nešto predivno.

Kestel je jedno od najpoznatijih turističkih odredišta u Mađarskoj, posebno popularan među domaćom populacijom zbog svog položaja na Balatonu, ali i zbog mnogih kulturnih i povijesnih atrakcija od kojih se posebno ističe veliki dvorac Feštetićkoji privlači i inozemne turiste.

S ponistre se vidi Balaton


Stigli smo mi tako nakon lagane vožnje do dvorca i ostali smo zaista pozitivno iznenađeni. Dvorac je nekada bio u vlasništvu poznate obitelji hrvatskih korijena Feštetić, a danas se u njemu nalazi muzej, sa zaista bogatom i poznatom knjižnicom koja broji oko 90 tisuća knjiga. Nekada je Kestel bio grad aristokracije, što je vidljivo i na ulicama grada, ali i samom dvorcu iz kojega se pruža predivan pogled na najpoznatije mađarsko jezero - Balaton.



Ovo je ujedno i četvrta po veličini palača u Mađarskoj, a zanimljiva je i činjenica kako ima točno 101 prostoriju. Dvorac su mnogi okarakterizirali kao jedan od najljepših mađarskih dvoraca, a razlog toga je što ima veliki broj privatnih odaja, što je nekada u građevinama ovakvog tipa bila rijetkost.

Ako se odlučite za posjet ovom predivnom mađarskom gradiću i dvorcu obitelji Feštetić, savjetujemo vam da se zaustavite u Pribislavcu (prvo selo do Čakovca) i posjetite Feštetićev dvorac koji je nekada služio kao ljetna rezidencija obitelji. Iako je on neusporediv s velebnim dvorcem u Kesteliju, ima ono nešto. Za razliku od baroknog dvorca u Mađarskoj, dvorac u Pribiclavcu je izgrađen u gotičkom stilu i svakako ga vrijedi vidjeti. Danas je u njemu osnovna škola, tako da posjet unutrašnjosti nije moguć.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju