Britanski Telegraph
očito je potpuno lud za našom domovinom. Tako svako malo njegovi novinari hvale na sva zvona ljepote Lijepe Naše, a nakon što su početkom ljeta dali 23 razloga za ljetovanje u Hrvatskoj, sad je došlo vrijeme hvaljenja jedne od najljepših svjetskih destinacija: Dubrovnika. Ipak, ovaj put se ne radi toliko o hvalospjevima gradu, već su se pozabavili s 10 činjenica od kojih sve vjerojatno ne znaju ni mnogi Dubrovčani. Vežite se, polijećemo!



1. Dubrovnik je jednom spasio život engleskom kralju


Vjerovali ili ne, dubrovačka katedrala dobrim je dijelom izgrađena od donacija jednog engleskog kralja, točnije, Rikarda Lavljeg Srca. Kad se on davne 1192. godine vraćao iz Trećeg križarskog rata, u blizini hrvatske obale uhvatila ga je strašna oluja. Kako nije vidio izlaz, počeo se moliti i pritom obećao Svevišnjem kako će ako ga spasi, izgraditi monumentalnu katedralu na mjesto gdje dotakne tlo. Stigao je tako do Lokruma, no u razgovoru s građanima tog doba, zaključeno je da katedralu treba sagraditi u gradu, a na Lokrumu će sami građani Dubrovnika podići crkvicu. Upravo je tako i bilo, pa su Dubrovčani dobili vrijednu kraljevu donaciju i izgradili katedralu.

2. Grad je održavao izvrsne veze sa Sjedinjenim Američkim Državama

Naime, Dubrovnik, kao središte nekadašnje Dubrovačke Republike bio je posebno poznat i uspješan u dvije stvari: trgovini i diplomaciji. Nedugo nakon Deklaracije nezavisnosti 1776. godine, Amerikanci su tražili saveznike u europskim državama, s kojima bi uspostavili trgovačke i diplomatske odnose, a jedna od prvih država s kojom su to uspjeli bila je upravo Dubrovačka Republika.



3. Slavne zidine nikad nisu provaljene

Jedna od najpoznatijih stvari u gradu slavne su zidine, građene ukupno 5. stoljeća za potrebe obrane grada. Dugačke su nešto manje od 2 kilometra, visoke do 25 metara, a na četiri strane svijeta štite ih kule. Današnji izgled dobile su u 15. i 16. stoljeću, a razni portali ih stavljaju na popis spomenika koje treba posjetiti prije smrti. Danas su jedna od stvari zbog kojih turisti hrle u grad, a otići iz Dubrovnika bez obilaska zidina je kao otići u Rim i ne vidjeti papu.

> Video zbog kojeg će cijeli svijet htjeti doći u Dubrovnik

4. Stradao je u Domovinskom ratu


Nažalost, ni Dubrovnik nije bio pošteđen ratnih strahota, pa se po njemu tuklo iz svih oružja. Grad je bio pod opsadom, a slike i snimke razaranja grada brzo su obišle čitav svijet. Dubrovnik je pretrpio ogromnu štetu, pogibije civila i vojnika, a i gotovo je 12 tisuća objekata pretrpjelo veća ili manja oštećenja. Danas je u gradu otvoren Muzej domovinskog rata, pa tko želi saznati više o ratnim zbivanjima u gradu sv. Vlaha, preporučamo da ga posjeti.

5. Grad je "glumio" u mnogim serijama i filmovima


Naravno, svima nam najprije na pamet padne Igra prijestolja, gdje Dubrovnik glumi "Kraljevu zemlju". Jedna od najupečatljivijih scena cijele serije je gola šetnja Cersei Lannister gradom, snimljena upravo na dubrovačkim ulicama. Također i novi "Ratovi zvijezda" koji u kina stižu iduće godine snimani su dijelom u Dubrovniku, a i najnovija priča o legendarnom odmetniku iz Nottinghama, Robinu Hoodu, snimat će se upravo ovdje.

6. "Odrezan" je od ostatka Hrvatske

Kad se krećete Jadranskom magistralom, da biste došli do Dubrovnika morate prijeći BiH granicu. Naime, BiH iz povijesnih razloga, koji sežu u 17. stoljeće, ima izlaz na more, pa se tako u srcu sezone, na granicama znaju dogoditi velike gužve.



7. Dom je najstarije europske apoteke

U Dubrovniku se nalazi i najstarija apoteka u stalnoj upotrebi u Europi i jedna od najstarijih na svijetu. Ona se smjestila u franjevačkom samostanu i u pogonu je od 1317. godine. Redovnici su u to doba počeli spravljati medicinske pripravke, koje su zatim prodavali lokalnom stanovništvu. Većina ih je bila na biljnoj bazi, a vjerovalo se da pomažu pri liječenju glavobolja, nesanica i sličnih stvari. Apoteka radi i dan-danas, a iako prodaje "moderne" lijekove, u njoj se još uvijek mogu naći oni spravljeni po recepturama mudrih redovnika…

8. Slavni obožavaju Dubrovnik


Još u 19. stoljeću, slavni pjesnik Lord Byron napisao je kako je grad biser Jadranskog mora, a njegov kolega George Bernard Shaw jednom je rekao: "Tko traži raj na zemlji, trebao bi posjetiti Dubrovnik". Naravno i danas je svako ljeto grad na udaru raznih bogatih i slavnih, pa se ovdje često nađu imena s holivudske A-liste, ali i tajkuni poput Romana Abramoviča.

> Dubrovačka žila kucavica: Najpoznatija hrvatska ulica na svijetu koju Hollywood obožava

9. Grad je oduvijek bio protiv robovlasničkog sustava


Dubrovačka Republika ropstvo je zabranila ravno prije šest stotina godina, 1416. Ropstvo je odbačeno uz 75 glasova za i tek 3 protiv, a nazvano je "sramotnim, pogrešnim, odvrtanim i protivnim ljudskom dostojanstvu". Tko god je odlučio i dalje imati robove, bio bi novčano kažnjen i osuđen na pola godine tamnice. Fascinantno je koliko su Dubrovčani prije od drugih prepoznali robovlasnički sustav kao nešto protivno civilizacijskim dostignućima. Primjerice, u Britaniji je ropstvo ukinuto tek 1833., a u SAD-u 1865.

10. Ponosno pokazuje svoje godine

Grad izvrsno nosi svoje godine, a neke stvari postoje gotovo oduvijek. Tako od davne 1296. ima kanalizacijski sustav, jedan od najstarijih na kontinentu, baš kao i karantenski sustav, napravljen 81 godinu kasnije. Također, od 1432., u Dubrovniku je osnovano i sirotište i to u samostanu sv. Klare.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju