Današnji svijet brzo se mijenja, a hiperglobalizacija omogućuje nam bezbroj mogućnosti za nevjerojatna putovanja. Prema predviđanjima i anketama koje su provedene krajem 2016., dobiven je popis država za koje se predviđa da će biti veliki hit među turistima ove godine. Objedinili smo ankete i napravili svoj popis destinacija koje mislimo da će biti popularne ove godine. Uz to dodali smo i korisne informacije o tome kada je najbolje, a kada najgore vrijeme za posjetiti ih. Ovo je naš izbor.

Šri Lanka

Leopardi spadaju među divlje mačke koje je jako teško uočiti ili promatrati u divljini, prvenstveno zbog njihove rijetkosti i umijeća skrivanja. Na Šri Lanki, u nacionalnom parku Yala, njihova brojnost jamči vam skoro svakodnevni susret s ovim predivnim životinjama. I to je samo jedan od razloga popularnosti ove destinacije među putnicima. Dodajte tome velik broj drevnih ruševina koje su usporedive s onim slavnijim Angkor Wat i priliku da vidite grbavog i plavog kita uz južnu obalu zemlje, odmah vam je jasno zašto se Šri Lanka našla na prvom mjestu naše ljestvice.

Najbolje vrijeme za posjetiti: Potkraj siječnja, kada je vrijeme hladnije i manje su gužve.
Najgore vrijeme za posjetiti: Lipanj i srpanj, tijekom kojih je velik dio države nepristupačan zbog neprestanih kiša i nesnosnih vrućina.



Finska


Finci su možda skroman narod, ali u 2017. Imat će puno toga s čim će se moći pohvaliti. U Helsinkiju već se sad osjeća neopisiva energija zbog stogodišnjice zemlje, a u znamenitoj zgradi iz 19. stoljeća otvorit će se novi hotel St. George, koji će biti najbolji u cijeloj državi. No ovo je samo djelić toga što se sprema u 2017. Velik dio posjetitelja dolazi u ovu državu kako bi mogao uživati u saunama i izvorima tople vode te čistom zraku u netaknutoj prirodi.

Najbolje vrijeme za posjetiti: Lipanj, zbog velikog broja festivala i srpanj zbog broja sunčanih sati.
Najgore vrijeme za posjetiti: Siječanj. Prekrasna igra snježnog pokrivača i prirode teško može nadmašiti nesnosnu hladnoću i čak 20 sati mraka na dan.

Portugal

U ringu europskog turizma, Portugal je jako brzo došao od opskurne do destinacije na samom vrhu hijerarhije. Lisabon, njegov najšarmantniji grad, spreman je zadržati visoko mjesto na ljestvici najpoželjnijih gradova u 2017. godini. Prekrasna pridoda i jedinstvena gastronomija posljednjih su godina snažan magnet za sve putnike, a bogata povijest i tradicija svakog će ostaviti bez daha. No ima tu ponešto i za ljubitelje umjetnosti. Mnogi portugalski gradovi 2017. označili su kao prekretnicu zbog otvaranja mnoštva muzeja i galerija.

Najbolje vrijeme za posjetiti: Studeni do veljače. Toplo vrijeme tijekom zimskih mjeseci jedan su od glavnih razloga zašto biste ovu državu trebali odabrati za svoj zimski odmor.
Najgore vrijeme za posjetiti: Srpanj do listopad. Nedostatak pristojnih hotela znači da ćete u srcu sezone teško pronaći adekvatan smještaj po svom ukusu. No, zato je tu Airbnb, na kojem s ponudom predvodi upravo Lisabon.

Myanmar

Iako se Myanmar čini kao stara vijest, to zapravo nije tako. Ova prekrasna država tek je 2012. godine otvorila granice svim posjetiteljima nakon mučnih 50 godina političke torture i time se stavila na sam vrh lista država koje treba posjetiti. Sada, pet godina nakon toga, njeni romantični i povijesni gradovi postali su tiha patnja svim putnicima željnim otkrivanja novih destinacija, stvari i upoznavanja s lokalnom gastronomijom.

Najbolje vrijeme za posjetiti: Od listopada do ožujka, kada je vrijeme suho i toplo, nebo čisto, a izlasci i zalasci sunca veličanstveni.
Najgore vrijeme za posjetiti: Od travnja do kolovoza, kada su temperature neopisivo visoke i traje razdoblje monsunskih kiša.



Malta


A tko još nije bio na Malti? E pa oni koji nisu bili, neće pogriješiti ako odu ove godine. Nakon što je Valletta proglašena kulturnom prijestolnicom Europe u 2018. godini, mnoge napuštene barokne kuće u ovom lučkom gradu renoviraju se i postaju mali, šarmantni hoteli. Gradska vijećnica i povijesna gradska vrata nedavno su doživjela mali make up te sada sjaje u punom sjaju. A Ravna ulica, nekada popularno mjesto za duele među vitezovima, postaje ulica prepuna barova, restorana i vanjskih kazališta.

Najbolje vrijeme za posjetiti: Tijekom proljeća, najbolje u vrijeme Uskrsa kada se diljem otoka održavaju masovne procesije i poslužuje se neodoljiva hrana.
Najgore vrijeme za posjetiti: Kolovoz. Uz to što taj mjesec otokom vladaju nesnosne vrućine, mnogi od dućana i restorana zatvoreni su zbog malog broja turista.

Peru

Razmišljajte neuobičajeno, izvan ustaljenih puteva koji vode prema Machu Picchu i doći ćete do solana Maras u kojima su stare Inke vadile sol, snježnom kapom prekrivenih planina Veronica i Swasiray te beskrajnog horizonta jezera Titicaca. Zahvaljujući poboljšanoj infrastrukturi, ova su mjesta pristupačnija od od tzv. Izgubljenog grada Inka i s puno manje gužve.

Najbolje vrijeme za posjetiti: Tijekom travnja kada je završila sezona kiša, pejzaž je najzeleniji, a ljetni putnici još nisu nahrlili u državu.
Najgore vrijeme za posjetiti: Veljača. Kiše su najjače, a ovo je mjesto na kojem trebate biti na otvorenom.

Iran

Za neustrašive putnike pitanje nije hoće li će posjetiti Iran, nego kako doći tamo prije nego pohrle svi turisti željni novih iskustva. Put u Iran nije jednostavan pothvat. Postupak za izdavanje vize dugotrajan je, a putnici poput onih iz SAD-a, Kanade i Ujedinjenog Kraljevstva, uvijek se moraju kretati državom s pratnjom, a zajedno s ostalima, trebaju se pridržavati posebnih pravila odijevanja koje je pripisala vlada. Ipak, gnjavaža je i više nego vrijedna. Od kada je 2015. potpisan povijesni sporazum o prestanku nuklearnog naoružavanja, mnoge kompanije pokrenule su vođene ture izgubljenim gradovima i istraživanje lokalne gastronomije.

Najbolje vrijeme za posjetiti: Listopad i studeni, kada su temperature taman ugodne za uživanje u svježem zraku.
Najgore vrijeme za posjetiti: Iranski praznici zagušuju ceste prometom, a Ramazan dodatno komplicira vaš put. Ove godine izbjegavajte zadnja dva tjedna u ožujku i cijeli lipanj.

Sveti Bartolomej (Saint Barthelemy)

Najopušteniji od svih karibskih otoka, ove vas godine mami na luksuzno uživanje uz azurno plavo more i netaknutu prirodu. Uživajte u istraživanju otoka kojeg je 1493. na svom 12. putovanju otkrio Kristofor Kolumbo i nazvao ga po imenu svog brata. Pravo ime otoka je Ounalao, a dali su mu ga Indijanci Arawaci. Ono znači pelikan. Netaknuta priroda, gusarski rum te rijetki primjerci životinjskih vrsta dovoljan su razlog da se Sveti Bartolomej nađe ove godine na vašem popisu.

Najbolje vrijeme za posjetiti: Svibanj i lipanj, kada vlada predivno vrijeme, a cijene još uvijek nisu prenapuhane.
Najgore vrijeme za posjetiti: Rujan, kada je sve zatvoreno zbog sezone uragana.



Ruanda


Safari u divljini Ruande isto je kao i penjanje po Eiffelovom tornju u Parizu. Ma ne, uzbudljiviji je od toga i temelj je turističkog razvoja ove države. Vožnja netaknutom prirodom u kojoj još uvijek vladaju lavovi i krda prugastih zebri jedinstven je doživljaj u životu svakog putnika. Uz vožnju s lavovima, Ruanda je jedna od rijetkih država na svijetu u kojoj možete u šetnju s gorilom, a novi združeni vizni program s Kenijom omogućava vam da dođete ovdje nakon što ste proveli nekoliko dana istraživajući kultni Masai Mara.

Najbolje vrijeme za posjetiti:
Sušna sezone proteže se od sredine prosinca do početka veljače. Pogodite početak kišne sezone i uživajte u neopisivom plesu gorila i majmuna, slaveći dolazak kiše.
Najgore vrijeme za posjetiti: Putevi gorila dovoljno su teški i kada nisu prepuni blata, stoga izbjegavajte srce kišne sezone kako biste mogli uživati u druženju s ovim dražesnim životinjama.

Kolumbija

Na vjetru povijesnog mirovnog sporazuma, Kolumbija je jednom zauvijek odbacila sigurnosne prijetnje koje su prijetile svim posjetiteljima ove države. To znači da bi ovo trebala biti godina u kojoj će putnici otkriti neopisivo lijep krajolik poput doline Corcora, u kojoj rastu najviše palme na svijetu do nepreglednog prostranstva vjetrom izrezbarenih dina pustinje Tatacoa.

Najbolje vrijeme za posjetiti: Kolumbija je destinacija koja je idealna za posjetiti tijekom cijele godine, ali razdoblje od veljače do travnja najidealniji su zbog post sezone, ali i još uvijek lijepog vremena.
Najgore vrijeme za posjetiti: Listopad i studeni su pomalo kišoviti mjeseci, ali opet ne toliko mokri da se ne bi moglo izdržati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju