Za one koji nisu pazili na satu geografije, Australija nije otok nego se smatra kontinentom, tako da ipak nije na prvome mjestu. Donosimo vam popis deset najvećih otoka na svijetu, od kojih za barem tri vjerojatno niste nikada čuli. Prihvaćate okladu? Krenimo!

10. Otok Ellesmere, Arktički ocean

Zauzima 121.935 kvadratnih kilometara, i treći je po veličini kanadski otok. Od Grenlanda je odvojen Kennedijevim kanalom, i pripada skupini otoka kraljice Elizabete. Na otoku se nalazi planinski sustav Arktički Kordiljeri, i drugi po veličini nacionalni park u Kanadi.

9. Otok Victoria, Arktički ocean

Ovaj otok ima površinu od 135.017 kvadratnih kilometara, te je drugi po veličini otok u Kanadi. Obala je izrazito razvedena sa strmom obalom i raznolikim uvalama. Svoj naziv dobio je po kraljici Victoriji. Na ovom otoku je izrazito blaga klima, najblaža u Kanadi te služi Kanađanima kao svojevrsno mjesto za bijeg od svakodnevne gužve i gradske vreve.

8. Velika Britanija, uz sjeverozapadnu obalu Europe

Smješten u sjevernom Atlantiku ovaj otok dom je Ujedinjenom Kraljevstvu koje uključuje Englesku, Wales, Škotsku i Sjevernu Irsku. Ujedno je i najveći otok u Europi, a prostire se na 142.821 kvadratnih kilometara. Na njemu živi više od 65 milijuna stanovnika i po tome je treći najnaseljeniji otok na svijetu.

Niklo prije Egipćana i njihovih piramida: Koje je najstarije stablo na svijetu i kako ga pronaći? Najstarija stabla - 3 Najstarija stabla - 2 +0 Najstarija stabla - 1

7. Honshu, Japansko more

Honshu je najveći japanski otok i ujedno najnaseljeniji. Na njemu se nalazi najveći japanski gradovi Kyoto, Tokyo i Osaka. Ujedno je i drugi otok na svijetu po gustoći naseljenosti sa populacijom od preko 103 milijuna stanovnika. Prostire se na ukupno 143.514 kilometara kvadratnih, ukupno 60% japanskog teritorija.

6. Sumatra, Indijski ocean

Ovaj otok nalazi se u zapadnoj Indoneziji i dio je skupine otoka pod nazivom Sunda otoci. Prostire se na 294.283 kilometara kvadratnih, a naseljava ga preko 50 milijuna stanovnika. Na ovom otoku nalazi se masivni planinski lanaca Barisan. Najveće atrakcije su prirodna ljepota, vulkani, jezera i džungla.

5. Baffin, sjeverni Atlantik

E, konačno smo došli do najvećeg otoka u Kanadi s 315.312 kilometara kvadratnih. Unatoč svojoj veličini nastanjuje ga, zbog okrutnih vremenskih prilika, samo 11 tisuća stanovnika. Na otoku se nalaze i ledene površine Barens i Penny. Otok Baffin je zadivljujuće divalj, surov i leden teren, i dom je pretežno Inuita.

Izbrojite ponovo: Jeste li znali koliko ima oceana na Zemlji? Ocean - 4 Ocean - 2 Ocean - 1 +0 Ocean - 3

4. Madagaskar, Indijski ocean

Otok država koji se prostire na 434.522 kilometara kvadratnih. Ovaj otok dom je biljkama i životinjama koje ne možemo naći nigdje drugdje na svijetu, pa ga zovu i otokom s najvećom bioraznolikošću na svijetu. Najpoznatiji je po teoriji evolucije koju je, nakon što ga je istražio, postavio Charles Darwin.

3. Borneo, Tihi ocean

Najveći azijski otok koji se prostire na ukupno 462.364 kilometara kvadratnih. 73% otoka je pod teritorijem Indonezije. Na otoku se nalazi najstarija prašuma na svijetu za koju se pretpostavlja da je stara preko 140 milijuna godina.

Okruženo strujama: Jedino more na svijetu koje nema obala Sargaško more - 5 Sargaško more - 2 Sargaško more - 3 +1 Sargaško more - 4

2. Nova Gvineja, Tihi ocean

Drugi po veličini otok na svijetu ima površinu od 487.631 kilometara kvadratnih. Otok nastanjuje 11 milijuna stanovnika koji govore preko tisuću različitih jezika. Klima na ovom otoku je pretežno tropska, a prosječna temperatura se kreće oko 22 stupnja. Turistički raj, da još uvijek nema ljudoždera...

1. Grenland, Atlantski ocean

Grenland je najveći otok na svijetu i prostire se na 1351.847 kvadratnih kilometara. Više od trećine otoka pokriveno je ledenim pokrivačem. Prosječna dnevna temperatura kreće se između -9 i 7 stupnjeva celzijevih. Na Grenlandu se nalazi najveći nacionalni park na svijetu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju