Europljani su u doticaj sa surfanjem došli nešto kasnije na Tahitiju zahvaljujući ekspediciji Jamesa Cooka iz 1767. godine, a pravi procvat sport doživljava u Americi početkom prošlog stoljeća nakon što ga Polinežani kroz svoje selidbe i putovanja proširili do obala Havaja, koji se danas smatraju kolijevkom modernog surfanja.

Kako ste se zaljubili u ovaj, za Jadran - ne baš tipičan sport?

Našu surf avanturu započeli smo na prvom zajedničkom putovanju u Portugal 2007. godine i trenutno se zaljubili u ovaj sport i način života koji ga prati. Uz nešto sreće odlučili smo se za gradić Peniche, smješten samo sat vremena vožnje od Lisabona, koji se kasnije pokazao kao jedno od najboljih europskih mjesta za surfanje.

Nekoliko sezona kasnije osnovana je KoHoLa, prvi hrvatski klub surfanja na valovima. Željeli smo s drugima podijeliti sve čari i ljepote surfanja koje su toliko utjecale na nas same, popularizirati ga u domaćim krajevima i svim zainteresiranima približiti ovaj zarazni sport.

Ima li kod nas “pravih” valova?

Naš prvi surf kamp, odnosno škola sufanja u Portugalu održana je u proljeće 2010. godine. Malo po malo i mala surf “scena” je počela rasti, zaredali su se sve duži i češći odlasci u Portugal i na Kanarske otoke, a napredniji su surfali i u domaćim vodama kada bi jugo na Jadranu stvorilo valove.

Uvjeti za surfanje u Hrvatskoj su ponekad vrlo dobri, no nisu prilagođeni početnicima zbog kamene obale i zahtjevnog tipa valova pa se sve naše škole uvijek održavaju na oceanu. Valovi na oceanu imaju veću snagu, bolje se i pravilnije formiraju i zato su interesantniji za surfanje i lakši za učenje.

Tko sve može surfati?

U zemljama uz ocean danas se surfanjem bave ljudi različitih uzrasta. Sport i lifestyle koji ga prati je raširen i uobičajen u većini europskih zemalja koje su se smjestile uz Atlantik. Velik je i broj surfera u unutrašnjosti kontinenta koji zbog ljubavi prema sportu i neopisivo dobrog osjećaja na valu prevaljuju veliki broj kilometara samo kako bi proveli što više trenutaka na dasci.

No surferi su većinom individualci zaljubljeni u ocean i prirodu, tako da im putovanja ne predstavljaju problem i uvijek su u potrazi za nekim novim valovima. Pitajte za detalje poznatog komičara Ivana Šarića...



Kada krećemo na valove?

Velika prednost surfanja je da za bavljenje ovim sportom trebate praktički samo surf dasku, dok će vam u hladnijim uvjetima trebati i surf odijelo. Ako netko želi probati surfati, najbolje je za početak pridružiti nam se na jednom od surf kampova, gdje sve potrebno dobijete u školi, pa kasnije kupiti svoju surf opremu.

Kod nas opremu prodaje samo nekoliko specijaliziranih dućana, ali nam se uvijek možete javiti da vas uputimo i damo vam savjet pri kupnji. Više o surf kampovima je moguće saznati na stranicama Više o surf kampovima je moguće saznati na stranicama Kohola surf kluba, a pridružiti nam se možete već na jednom od jesenskih termina u Portugalu ili na Kanarima. Vidimo se na valovima... Aloha!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju