Sjeverno od Liverpoola, na mjestu gdje estuarij rijeke Mersey ulazi u Irsko more, proteže se dugačka pješčana plaža, Crosby Beach.



Iako na prvi pogled izgleda kao da je plaža tu oduvijek, u današnjem obliku Crosby Beach postoji tek posljednjih 50-ak godina. Razlika u plimi i oseci iznimno je velika (oko 9 metara) i za visoke plime, more je dolazilo do prvih redova kuća. No, ljudskom rukom napravljene pješčane dine, po kojima se u današnje vrijeme sade stara božićna drvca, zauzdavaju more i u vrijeme oseke plaža postaje omiljena šetnica na sjeverozapadu Engleske, s koje puca pogled na Wirral i Sjeverni Wales.

Zbog mekog pijeska i nanosa riječnog blata, plaža nije za kupanje i, uz promenadu koja se proteže diljem plaže, stoje upozorenja da se šetači ne udaljavaju više od 50 metara zbog opasnosti od propadanja u blato. Ovo upozorenje ne smije se shvatiti olako, jer zbog brzih izmjena plime i oseke vrlo se lako možete naći u blatu iz kojega ćete se vrlo teško izvući.



Crosby Beach dom je umjetničke instalacije Another Place. Nakon Njemačke, Norveške i Belgije, na Crosby Beachu izložene su skulpture britanskog kipara Antonyja Gormleyja. Kao i za većinu svojih ostalih radova, Sir Antony Gormley napravio je skulpture inspirirane svojim tijelom. Skulpture nagog muškarca u prirodnoj veličini, okrenute licem prema moru, izazvale su puno kontroverzi među lokalnim stanovništvom, no 2007. Lokalna je vlast odlučila ostaviti ih na plaži kao trajnu izložbu.

Na više od tri kilometra plaže, u nekoliko redova, smješteno je stotinu kipova od lijevanog željeza. Svaki Iron Man težak je 650 kilograma i visok 189 centimetara. Prvi red skulptura nalazi se toliko daleko od obale, da su im za vrijeme plime vidljive jedino glave. Za oseke, ako je sigurno, ponekad možete doći do njih i vidjeti koliko ih je prekrio morski svijet. Zadnji red kipova nedaleko je promenade i uglavnom ih možete vidjeti u punoj veličini, ako im noge nisu zatrpane pijeskom.

Još Barbarinih tekstova potražite na blogu Putanje i na Facebook stranici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju