Bljedoliki vodozemac
najpoznatiji je stanovnik slovenske Postojnske jame. Riječ je, naravno, o čovječjoj ribici.

Ova malena životinjica može živjeti više od 100 godina, a preživjeti više od 10 godina bez hrane. Osim peraja, ima i malene noge, prednje s 3, a stražnje s 2 prsta.

Narastu od 23 do 25 centimetara, no ima zabilježenih primjeraka veličine 40 centimetara, a mužjaci su manji od ženki. Diše plućima i kožom, a kroz prozirnu kožu naziru se konture unutrašnjih organa.



Tijelo čovječje ribice izduženo je i jeguljasto te bezbojno, ali postoje i primjerci s tamnim pigmentom, koji su takvi vjerojatno jer su došli u doticaj sa suncem.

Inače, čovječja ribica obitava u podzemnim vodama, gdje se može brzo zakopati u mulj. Žive pod zemljom i blizu ulaza u špilje, a na površinu dođe samo za vrijeme jakih kiša, kada ju bujice izbace van. No, to obično za njih znači smrt.

Čovječja ribica živi u podzemnim vodama dinarskog krškog reljefa Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, a kod nas se može naći u Istri, Lici, uz rijeku Krku, Cetinu, Vrljiku, Maticu i Neretvu.

Voli mirne vode bogate kisikom i niske temperature od 6 do 12 stupnjeva Celzijevih. Hrani se vodenim račićima, crvolikim životinjama, ličinkama kukaca i mekušcima.

Čovječja ribica jedna je od 114 endemskih vrsta koje žive u Postojnskoj jami, a više o slovenskoj atrakciji pročitajte ovdje. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju