Iako mnogi putnici zaobilaze ovaj grad i više se okreću prema popularnijim talijanskim destinacijama, Bologna polako, ali sigurno zauzima svoje mjesto na turističkoj karti Italije. Bolonjska kultura tipično je talijanska, a ljubav prema hrani i vinu nadvladava sve osjećaje. Glavni kulinarski grad Italije na vaš stol donosi puno više od bolonjez umaka, a mladenačka živost koju duguje studentima jednog od najstarijih sveučilišta, tjera ovaj grad da napreduje puno brže od ostatka zemlje.

Što vidjeti?

Tijekom istraživanja grada naići ćete na atrakcije koje naplaćuju ulaz, ali isto tako ima i onih gdje je ulaz besplatan, a najbolji način za kretanje  je pješice. Iako je javni prijevoz dobro razvijen, upotreba autobusa i taksija neće vam biti potrebna zbog relativno male udaljenosti između važnijih lokacija.

Glavni gradski trg zove se Piazza Maggiore i oko njega su se smjestili mnogi manji trgovi. Ovdje ćete pronaći baziliku svetog Petronija, nazvanu prema zaštitniku grada, a ujedno, trg je dom mnogim restoranima i trgovinama.



Jedan od glavnih simbola grada, Neptunova fontana, nalazi se na trgu Piazza del Nettuno koji se uskom ulicom spaja na glavni gradski trg. Nedaleko od njega nalaze se slavna dva tornja. Zanimljivo je da se oba tornja naginju, ali to nije uzrok njihove slave.

Naime, ova dva jedini su preostali od 200 tornjeva izgrađenih tijekom srednjeg vijeka, a danas služe kao orijentir prilikom istraživanja grada. Smješteni su na strateškom mjestu, gdje se spaja pet ulica koje vode do pet originalnih vrata koja se nalaze u zidinama koje okružuju grad. Područje oko zidina prepuno je restorana, barova i slastičarni, u kojima se poslužuju najbolji sladoledi u cijeloj Italiji. Na ove tornjeve možete se popeti jer se s vrha pruža prekrasan pogled na cijeli grad i okolicu. Cijena po osobi je 3 eura.

Po svojoj ljepoti Bologna se često uspoređuje s Venecijom, a većina posjetitelja ne zna da su oni u mnogočemu slični. Udaljeni jedan od drugog samo 60 kilometara, oba grada prepuna su kanala. I dok su oni u Veneciji jasno vidljivi, kanali u Bologni su skriveni, odnosno prekriveni. Ipak postoji nekoliko mjesta u gradu, mostova, na kojima su napravljeni stakleni prozori gdje možete vidjeti kako voda struji ispod vaših nogu.

Šetnjom ispod 3,8 kilometara dugog trijema, najdužeg na svijetu, doći ćete do svetišta blažene Djevice San Luca. Ovdje, na brdima koja okružuju grad, smjestila se zapanjujuća bazilika. U njoj se nalazi slika Bogorodice, a legenda kaže da je sliku donio hodočasnik i ostavio je u maloj kapelici koja se ovdje nalazila. Sama bazilika izgrađena je tijekom 1700. godine, a sastoji se od mnoštva oltara i kapelica. Do bazilike možete doći automobilom, ali doživljaj penjanja i pješačenja kroz najveći trijem na svijetu svakako je posebno iskustvo.

Šetnjom gradskim ulicama vidjet ćete da se umjetnost nalazi na svakom koraku. Svaki most, zid, koš za smeće i ostale slobodne površine iskorištene su kako bi poslužile kao "platno" za umjetnost. Grad je prepun muzeja koji zorno svjedoče o životu grada tijekom stoljeća. Pinakoteka Nacionale di Bologna, odnosno Nacionalna galerija, Arheološki muzej, MAMbo, muzej suvremene umjetnosti, skrivaju neka od najljepših dijela najpoznatijih svjetskih umjetnika. A mnoge crkve i sveučilišne zgrade skrivaju dijela Michelangela, koji je ovdje boravio tijekom mlađih dana.



La Piazzola naziv je za stoljećima star sajam, koji svoje postojanje vuče još iz 1200. godine, kada je na trgu Piazza VIII Agosto i parku Mantagnola, prvi puta održan stočni sajam. Danas, svakog petka i subote ovdje možete pronaći odjeću, obuću, nakit, cvijeće, keramiku i mnogo drugih stvari. U gradu se nalazi i nekoliko tržnica na kojima poljoprivrednici prodaju svoje proizvode, a jedna od takvih je Mercato delle Erbe, na kojoj svakog dana možete kupiti svježe voće i povrće, meso, sireve i ribu. Sama tržnica među stanovnicima je poznata kao tržnica na kojoj se prodaju raznorazni organski proizvodi. No jedan poseban sajam održava se samo jednom u godini, i to u studenom. Sajam čokolade, kada lokalni slastičari svojim gostima nude čokoladu na načine kakve ne možete niti zamisliti.

Dobra hrana

Poznatija kao gurmanska prijestolnica Italije, Bologna je prožeta obiteljskim, ali i restoranima svjetske klase, u kojima možete pojesti najbolje špagete bolonjez na svijetu. No, iako slavni umak potječe iz ovog grada, on se u originalu ne poslužuje sa špagetima, nego sa svježim tagliatelama. Ako želite probati originalno jelo, onda svakako u restoranu naručite "tagliatelle al ragu".

Ako želite doživjeti pravu gastronomsku stranu Bologne onda svakako posjetite jedan od restorana u kojima bude puno Talijana, izbjegavajte one s turističkim menijima. Svoj objed svakako započnite jelom Tagliere, odnosno hladnim narescima od pršuta, suhih kobasica i drugog sušenog mesa sa sirom i maslinama.

> 10 pravila za pronalazak dobrog restorana u Italiji

Kako sam već spomenuo, tagliatelle al ragu najtipičnije su jelo iz Bologne. No, ima tu raznih varijacija tortelina i lazanja. Originalno, tortelini se poslužuju u mesnoj juhi, nešto kao kod nas gris knedle, a lazanje se prave s bolonjez umakom. No svakako isprobajte torteline s vrhnjem ili one punjene bundevom ili kaduljom i maslacem. Malo ćete odskočiti od stroge tradicije, ali ćete doživjeti tu istu tradiciju na malo moderniji način.

Pignoletto i Sangiovese
najtipičnija su vina iz Bolonge. Iako nisu tako dobra kao što je Chianti, savršeno odgovaraju bolonjskoj kuhinji te se s vinom prepustite tradiciji koja će vas na kraju oduševiti.

I savjet za kraj. Ako posjećujete Bolognu i želite doživjeti pravo gastronomsko iskustvo, svoj obrok pomno isplanirajte. Tipični restorani rade od 12 do 15 sati i opet od 19:30 do 23, a većina njih je zatvorena ponedjeljkom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju