Jeste li znali da se usred Bledskog jezera nalazi jedini slovenski otok? E, sada znate. Slovenija, s obzirom na veličinu svoje obale, nema tu privilegiju da se može zvati zemljom tisuća otoka. Jedino ju možemo zvati "otočnom" zemljom. U neku ruku. No šalu na stranu. Bledsko jezero jedno je od najljepših u Europi i s razlogom ponos svih Slovenaca.

Omiljeno slovensko odredište prepoznatljivo je po vizuri otočića s crkvom usred jezera, oko kojeg je nastalo malo turističko mjestašce, nad kojim bdije stari Bledski dvorac. Impresivno zdanje izgrađeno je na stijeni iznad jezera na početku 11. stoljeća, što ga čini najstarijim slovenskim dvorcem. Danas u njemu možete saznati mnoge zanimljivosti o povijesti Bleda i okolice, ali i posjetiti Tiskaru, u kojoj se nalazi Gutenbergov stroj pomoću kojeg možete vidjeti kako su se tiskale knjige u 16. stoljeću.

Otok koji se nalazi usred jezera krasi crkva Marijina Uznesenja. Uz nju se veže zanimljiva legenda koja govori o Zvonu želja i Polikseni te njenoj vječnoj ljubavi prema mužu. Zvono želja izlio je padovanski umjetnik još 1534. godine, upravo u vrijeme kada je u dvorcu živjela mlada udovica Poliksena. Žalosna zbog gubitka svog muža, skupila je sve svoje zlato i srebro i dala ga za izradu zvona. Tijekom dovoženja zvona na otok, brod je zahvatilo strašno nevrijeme i zvono je potonulo. Još žalosnija, Poliksena se uputila u Rim gdje se zaredila. Nakon njene smrti, papa je poslao novo zvono na otok, koje se i danas koristi. Za mirnih i tihih noći još uvijek se može čuti zvuk zvona koji dopire iz dubine jezera i tihi plač Poliksene. Legenda kaže da će se svakom tko pozvoni novim zvonom ostvariti najveća želja.

Gdje odsjesti?

Bledsko jezero okruženo je bogatom i starom borovom šumom, savršeno za zimski odmor i uživanje na hladnom i čistom zraku. Uz prekrasnu i bogatu prirodu, Bled je poznat i po izvorima termalne vode koja liječi od stresa, umora i brojnih drugih poremećaja izazvanih ubrzanim načinom života. Uz uživanje u toploj vodi i prekrasnoj prirodi, tu je još mnoštvo aktivnosti, posebice kada padne snijeg, a nezaobilazna je i bogata gastronomska ponuda.



Idilična ljepota Bledskog jezera dovela je do toga da se selo Bled u potpunosti okrenulo turistima. Tako skoro svaka kuća nudi neki oblik smještaja, a izgrađeno je i mnoštvo hotela i restorana. Hotel Ribno*** nalazi se uz sam rub borove šume, u neposrednoj blizini Bleda. Njegov položaj oduševljava sve posjetitelje, a oni koji čeznu za mirom i opuštanjem u bliskom kontaktu s prirodom upravo će ovdje pronaći sve što im treba. Gostima je na raspolaganju 58 soba i tri apartmana s balkonom. Hotel ima i prekrasan wellnes centar za svoje goste, u kojem možete uživati u bogatoj ponudi za opuštanje i relaksaciju. 

Hotel Kompas**** smješten je u samom središtu sela Bled, na vrhu brežuljka i u neposrednoj blizini Bledskog jezera, odakle se pruža prekrasan pogled na jezero, Bledski dvorac i okolne planine. Hotel ima ukupno 95 otmjeno uređenih soba. No ono po čemu se posebno ističe, svakako je natkriveni bazen u kojem se možete kupati u toploj vodi kada je priroda vani okupana snijegom. Wellnes centar hotel poznat je po hamamu, ali i drugim vrstama sauna.



Aparthotel Bled Apartments čarobni su apartmani koji se nalaze uz glavnu cestu koja vodi do Bleda, svega 800 metara od prelijepog jezera. Svi apartmani opremljeni su kuhinjom, a na terasi se nalazi zajednički jaccuzi. Svim gostima daruju 3 sata opuštanja u wellnes centru obližnjeg hotela Astoria i najam drvenog čamca. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju