U sklopu 10. Zagreb VINOcoma, festivala vina i kulinarstva u hotelu Esplanade, održana je dodjela ovogodišnje nagrade Bijeli grozd.

Bijeli grozd je nagrada za najbolji vinski podrum s turističkog aspekta, a utemeljila ju je 2012. godine udruga za kulturu stola G.E.T.

Prodaja na vlastitom pragu postaje prioritet vinara, vinski podrumi postaju sastavni dio turističke ponude i veliki čimbenik turizma uopće. Stoga je misija ovog projekta istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude. To se ne odnosi samo na vinarije, nego na sve one koji svojim djelovanjem na bilo koji način utječu na razvoj i promicanje eno-gastro turizma i kulture stola.



Opći ciljevi projekta su prezentacija i poboljšanje turističke usluge u eno-gastro turizmu.

Ove godine, za najbolje vinarije po svojem mišljenju, glasovalo je 503 eno-gastro znalaca i putnika, a rezultati su podijeljeni na 4 regije: Dalmaciju, Istru i Kvarner, Bregovitu Hrvatsku te Slavoniju i Podunavlje.

U svečanom tonu u zagrebačkoj Esplanadi dodijeljena su priznanja najboljim vinarijama, u odnosu na ukupno prikupljene bodovima, ali i nekoliko posebnih priznanja za doprinos eno-gastro turizmu u Hrvatskoj.

Dobitnici priznanja su:

Bregovita Hrvatska

1) Bolfan Vinski Vrh, Hraščina
2) Vuglec breg, Škarićevo
3) Šember, Donji Pavlovčani

Dalmacija

1) Bibich, Plastovo
2) Korta Katarina, Orebić
3) Saint Hills, Zagruda

Istra i Kvarner

1) Kozlović, Momjan
2) Trapan, Šišan
3) Matošević, Krunčići

Slavonija i Podunavlje

1) Belje, Kneževi Vinogradi
2) Krauthaker, Kutjevo
3) Iločki podrum, Ilok


Najbolji u Hrvatskoj


1) Kozlović, Momjan
2) Bolfan Vinski Vrh, Hraščina
3) Bibich, Plastovo
4) Belje, Kneževi Vinogradi
5) Trapan, Šišan

Dobar Start

Ovo je priznanje čiji je cilj pohvaliti vinarije koje su tek nedavno uvele turističku ponudu ili još nisu, ali planiraju jer su shvatili koliko je to bitno, a krenule su dobro i s puno entuzijazma. Smatramo da je bitno pokazati im da je njihov rad primijećen i time im dati poticaj da ustraju u tom radu.
Priznanje Dobar Start za 2015. godinu dobila je vinarija Medea (Agroprodukt) iz Pule.

Posebna priznanja

• Boris Ivančić, posebno priznanje za izniman doprinos u razvoju vinske kulture; u svojem je radu u više od više od 20 godine približio mnoga vina široj publici

• Karin Mimica, posebno priznanje za izniman doprinos u promicanju eno-gastro turizma; za njen rad s klubom Gastronaut koji je od iznimne važnosti za hrvatsku eno-gastro scenu

• Vitomir Andrić, posebno priznanje za životno djelo, za izniman doprinos u promicanju vinske kulture; njegov rad se ne može svesti u jednu rečenicu, ali dovoljno je reći: jedan od doajena hrvatskog vinskog novinarstva
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju