Glavni grad Austrije ugodan je za posjet u svako doba godine, ali u ovo predbožićno vrijeme vjerojatno je najljepši. Nalazi se svega par sati vožnje od granica Lijepe Naše, tako da vam daljina ne može biti opravdanje za (ne)odlazak u Beč.



Unatoč činjenici da se radi o milijunskom gradu, u dva dana možete razgledati većinu Beča. Stoga, krenimo redom i provedimo vikend u austrijskoj prijestolnici…

Dan prvi

Razgledavanje započnite u Hofburg palači, nekadašnjoj zimskoj rezidenciji habsburških monarha. Uđite u muzej kraljice Sisi (karta 12,5 eura), posvećen ovoj popularnoj vladarici i njenom suprugu Franji Josipu, koji je zemljom vladao gotovo 68 godina. U blizini palače pronaći ćete i glasovitu Španjolsku školu jahanja, koja je u Beču prisutna već dugih 450 godina, a zadovoljstvo jahanja lipicanera stajat će vas 14 eura.

Nakon palače zaputite se u muzej Albertina, koji čuva zbirke impresionista i slikara koji su stvarali početkom prošlog stoljeća. Trenutno možete pogledati izložbu Edvarda Muncha, koja je otvorena do 24. siječnja. Ovaj dio obilaska završite prolaskom kraj hotela Sacher (i pojedite Sachericu svakako) te razgledavanjem nacionalne operne kuće.

Ručak potražite na Naschmarktu, jednom od najstarijih bečkih marketa, koji datira još iz 1786. Ovdje se nudi jela koliko vas volja, cijena ima povoljnih i skupih, tako da će svatko bez problema naći nešto za sebe.

Obilazak nastavite šopingirajući, za što preporučamo predivnu čokolateriju Schokov ili ako volite modu, butik Sight, koji je po mnogočemu poseban.

Nakon šopinga počastite se koktelom na 18. katu zgrade u klubu Das Loft i uživajte u pogledu na katedralu Sv. Stjepana. Večer završite u azijskom restoranu Mochi, koji nudi jeftin i ukusan sushi.

Dan drugi

Ukoliko ste religiozni, ali i ako niste, u nedjelju ujutro zaputite se u veličanstvenu katedralu Sv. Stjepana. Dijelom romanička, dijelom gotička, potječe iz 14. stoljeća i izgrađena je na ruševinama dvije stare crkve. U crkvi možete kupiti kartu za 137 metara visok zvonik za 4,40 eura, a za euro turu po katakombama.



Ako nakon ovog penjanja ili katakombi ogladnite, uputite se u restoran Plachuttas Gasthaus zur Oper, budite pravi turist i naručite nadaleko poznato bečku šniclu. Ovdje ćete je platiti oko 20 eura, ali imajte na umu kako je jedna dovoljna za nahraniti dvije osobe.

Ako slučajno ostavite nedjelju za kupovanje suvenira, neka vas ne začudi činjenica kako je velika većina dućana zatvorena, tako da ćete suvenire na kraju morate tražiti po kolodvorima ili aerodromu.

Da ne bi baš sve plaćali, zaputite se popodne u šetnju parkom Belvedere. Uživajte u zelenilu, popijte kavu i lagano se spremite za povratak, s obećanjem kako ćete se ponovo vratiti u ovaj divni grad.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju