Jedna od najuzbudljivijih stvari kod arheologije je da svojim otkrićima stalno mijenja postojeća znanja i stvari koje smo mislili do tad. Tako je i ovih nekoliko spektakularnih otkrića zbilja promijenilo svijet.

Tutankamonova grobnica

Grobnica najpoznatijeg egipatskog faraona otkrivena je 1922. godine, a za nalazak je zaslužan Howard Carter. Pronađena je u Dolini kraljeva u blizini Luksora, a danas se Tutankamonov sarkofag nalazi u muzeju u Kairu. Iako je pokojnik umro vrlo mlad, grobnica je puna lijepih stvari koji govore o njegovom visokom statusu u društvu.

> Nerazjašnjeni misteriji: Najpoznatije svjetske piramide



Sutton Hoo

Kad je 1939, Basic Brown kopao po brežuljcima Suffolka (Engleska), ni u snovima nije mogao zamisliti da će pronaći brod za sahranjivanje pokojnika. Ovakav način se najčešće koristio kod sjevernih naroda, naročito Vikinga. Na brodu su pronađene svjetski poznate kacige, koje se danas nalaze u Britanskom muzeju u Londonu, ali dijelovi broda se još uvijek mogu vidjeti tamo gdje su i pronađeni.

Grobnica prvog kineskog cara

Nalazište je pronađeno posve slučajno, prilikom kopanja rupe za bunar. Osam tisuća vojnika napravljenih od gline čuva počivalište prvog kinesko cara Qin Shi Huanga, a praćeni su sa 130 kočija i 500 konja. Svi vojnici su drukčijeg izgleda što je posebno fascinantno, a nalazište je danas i službeno dio svjetske umjetničke baštine.



Machu Picchu

Ovaj grad nastao je u 15. stoljeću, a Hiram Bingham otkrio ga je 1911. U njemu su živjele Inke, a današnji stanovnici Perua vrlo su ponosni na ovu atrakciju. Nalazi se na 2500 metara nadmorske visine, a priroda oko njega je i više nego impresivna. Smatra se da je nekad ovdje živjelo 1000 ljudi, a i dan danas je dijelom pod rekonstrukcijom. Naravno, nalazi se pod zaštitom UNESCO – a.

Pompeji

I za kraj popisa, jedno arheološko čudo iz uvijek nam drage Italije. Naime, otkad je Vezuv eruptirao 79. godine prije nove ere Pompeji su ostali zaleđeni u vremenu i prostoru. Međutim, i danas su jedna od rijetkih mjesta koja svjedoče kako je izgledao život starih Rimljana, s obzirom da možete vidjeti njihove trgove, kuće pa i kupatila. Zbog svega toga, Pompeji su vrhunska turistička atrakcija.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju