U posljednje vrijeme na društvenim mrežama se šire fotografije sočnih ljubičastih slastica, koje svojim upečatljivim koloritom privlače mnoge poglede i lajkove. Glavni sastojak u ovim kreacijama je ljubičasti slatki krumpir (Ube) koji se može pronaći i na našem tržištu.

Ovo povrće potječe s Filipina, a po svojem nutricionističkom profilu sličan je batatu. U stotinu grama ljubičastog slatkog krumpira nalazi se dvadeset grama ugljikohidrata, prehrambenih vlakana i nešto bjelančevina, a valja istaknuti da nema nimalo masti.

Dobar je izvor vitamina A i C te kalija koji pomaže u reguliranju krvnog tlaka i sprječava grčeve u mišićima. Uz to izvor je vrijednog antioksidanta antocijanina.



U nedavnoj japanskoj studiji objavljenoj u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" otkriveno je da redovito uzimanje antocijanina smanjuje šansu od povećavanja tjelesne mase, podizanja krvnog tlaka te inzulina zbog čega je zaključena da hrana bogata ovim nutrijentom nudi zaštitu od pretilosti i dijabetesa.

Dakako, treba imati na umu da se najviše koristi od ljubičastog slatkog krumpira dobiva kada se konzumira u kuhanom obliku, odnosno sa što je moguće manje termičke obrade. Miješanje s šećerom, maslacem i drugim slastičarskim sastojcima ne čini mnogo za zdravlje, ali izgleda izvrsno na Instagramu. Zar ne?

 

A photo posted by EddFuentes (@fuentesedd) on

 

A photo posted by yummybites604 (@yummybites604) on

 

A photo posted by LLL (@theroguesoldier) on

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju