Manje od 4 godine trebalo je 34-godišnjoj Ani Bakran da pređe 70 tisuća kilometara, 25 zemalja i autostopom stigne do Francuske Polinezije. Na avanturu prema drugom kraju svijeta "natjerao" ju je nemiran duh i ljubav prema stopiranju.



Stopirala je kopnom, morem, a ustopala je čak i helikopter. "Kažete vozaču da ste stopirali sve od cestovnog i morskog prijevoza, da još jedino niste ustopirali avion i helikopter. Pokažete mu svoju kartu i udaljenost koju ste prešli, a on odgovori da niste normalni, ali da mu se sviđa hrabrost i da će vas povesti", opisala je Ana situaciju za IN Magazin.

Najveći strah u stopanju nije joj bio da će naletjeti na serijskog ubojicu ili silovatelja, već da će imati prometnu nesreću jer je non-stop na cesti. Svoje pravilo o neplaćanju prijevoza ipak je morala prekršiti u Turkmenistanu i Kini, gdje ju je pogranična policija prisilila da put nastavi minibusom.

> Petra među ljudožderima: ''Hvala ti Bože ili šumski duše na tom nestvarnom iskustvu!''

Koncept autostopa nepoznat je i u Iranu. Tamo je Ana stopirala s Poljakinjom koju je upoznala usput i zbog toga nekoliko puta završila u pritvoru. "Kad bi nas lokalno stanovništvo vidjelo, mislili su da će nam se nešto jako loše dogoditi jer smo same, pa bi zvali policiju. Tamo bi provele 5 sati čekajući prevoditelja koji bi onda rekao "Cure, ne brinite, oni su samo htjeli da ste vi na sigurnom", kaže Ana. Unatoč tome, osjećala se ugodno u svim zemljama, baš kao kod kuće.

Ana za sebe kaže da je žena cijelog svijeta, a smatra da bi se snašla gdje god ju se baci. Inspiraciju za daljnja putovanja pronalazi u jednoj baki od 80 godina koja sama putuje svijetom.



Na svom putovanju upoznala je mnoge ljude, a najotkačeniji muškarac koji joj je ponudio prijevoz je Australac njenih godina koji nema svoj stan ili kuću, a živi u džipu iza kojeg vuče malu prikolicu s ribarskim brodom. Tako je proputovao cijelu Australiju, tako živi godinama i zovu ga Gipsy.

Ana je kušala hranu iz svih krajeva svijeta, a prvih godinu jela je sve što i lokalno stanovništvo. Tako se se tu našli i kuhani pas, crvi, zmije, morske zvijezde, škorpioni i pržene tarantule. Na Tajlandu je, kaže, igrom slučaja postala veganka, što je i dan danas.

Ova zagrebačka autostoperica na svoja putovanja nosi vreću za spavanje, knjigu, laptop, fotić i nešto odjeće.

Ana ne planira prestati putovati. Vraća se u Francusku Polineziju gdje će brodostopom oploviti Tuamotu i Marqueses. Na jednom od ovih otoka će se smjestiti i napisati knjigu, čiju promociju planira za jesen.

U videu IN magazina pogledajte priču o Ani Bakran.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju