Nije bilo previše dvojbe oko toga gdje ćemo "odraditi" poslovni sastanak prošlog tjedna jer je, na svu sreću, naša suradnica Sandra s bloga O slanom, o slatkom: o svemu, baš nekoliko dana prije dogovora oko mjesta sastanka od prijateljice čula za novi restoran, odnosno bistro na zagrebačkim Vrbanima. Već na prvu je zvučalo kao odlična ideja jer se ne moramo poslije posla probijati kroz gužvu do centra grada, a imamo priliku i isprobati novu kuhinju u gradu. Idealna kombinacija, pogotovo za nas sa zapadnog dijela Zagreba

I nakon prospavanih noći i još jednog posjeta novootvorenom bistrou ispostavilo da je Alegrija bila pun pogodak. Simpatično mjesto, raznolika ponuda, zanimljivo uređenje i opuštena, mogli bi i reći "obiteljska" atmosfera. 

Alegria se nalazi u blizini jarunskog jezera, u Rudeškoj ulici 246, a kada bi ovaj bistro trebali opisati sa samo jednom riječi, najlakše bi bilo prevesti ime na hrvatski jezik i kazati - radost. Jer to je dojam koji ostaje nakon razgovora o ideji i planovima s bračnim parom koji stoji iza ovog projekta te sa chefom Nikolom Bilandžijom.

Nadege Pache - Tihava i Alen Tihava dugogodišnji san i planiranje krajem prošle godine pretvorili su u stvarnost i poglavlje po poglavlje grade priču zbog koje bi Vrbani uskoro mogli biti na meti brojnih Zagrepčana iz drugih, udaljenijih krajeva grada. Cilj ove francusko - hrvatske obitelji je stvoriti ozračje u kojem će se osluškivati želje gostiju i u osobnom pristupu pobrinuti da nitko iz lokala ne otiđe nezadovoljan. Mogli bi kazati da je Alegria spoj svih svjetskih kuhinja, jer iako će se na jelovniku uvijek naći specijaliteti od patke, na što je rođena Tulužanka Nadege posebno ponosna jer je u njenom rodnom kraju, kad je u pitanju gastronomija, patka ispred svega ostalog, u Alegriji rado koketiraju s kuhinjama Dalekog istoka, talijanskom gastronomijom, a na zahtjev gostiju rado pripreme i grah.



Jelovnik na kojem je po nekoliko predjela, glavnih jela, deserta, tapasa i ponuda za doručak, tjedno nadopunjuje chef Nikola s posebnim dnevnim ponudama, koje možete pronaći na njihovoj Facebook stranici. Uz finu papicu, u Alegriji su se potrudili nabaviti pedesetak etiketa, hrvatskih, francuskih, talijanskih, portugalski vina, ali i onih iz drugih zemalja. Osim vina, velikog izbora viskija i drugih žestokih pića, prirodnih cijeđenih sokova i koktela, kreirat će se i razni gin-tonici s "pomakom". Doslovno za svakog ponešto, a uz piće u svakom trenutku možete nešto gricnuti poput tapasa ili ako vam se otvori apetit, naručiti confit od patke ili potrbušinu koja se kuhala 24 sata.

Chef Nikola Bilandžija, koji je zanat brusio u Prascu, Bistro apetitu, Boškincu i bistrou Pod zidom, ponosan je na viziju bračnog para Tihava i način realizacije, jer kako kaže, kvaliteta je na prvom mjestu. Nema kompromisa kada su u pitanju namirnice, traže se OPG-ovi koji kvalitetom i pristupom mogu zadovoljiti kriterije Alegrije. Zbog energija uložene u bistro, razumijevanje među kolegama i pristupu poslu, Nikola nije previše razmišljao o prelasku na novo radno mjesto, u kojem u dogovoru s vlasnicima želi uspješno sagraditi svoju i Alegrijinu priču.

"Želimo se baviti ljudima, znamo da se ništa neće dogoditi preko noći. Imamo dugoročne planove i nadamo se da će gosti to prepoznati" - sažeo je Nikola u dvije rečenice cijelu poslovnu filozofiju koja stoji iza novog restorana u gradu, a koja se osjeti i samim ulaskom u zanimljivo uređeni prostor. Za interijer je u prvom redu zaslužna Nadege, koja je ručno izrađivala lampe i ostale detalje te njen prijatelj umjetnik Patricio Aguero Marino, koji potpisuje šareni mural koji dominira lokalom. Sve u svemu Alegrija je mjesto kojemu morate dati priliku da vas osvoji svojim šarmom i entuzijazmom svih koji iza bistroa na Vrbanima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju