Dok se kod nas svi polako pripremaju za početak nove turističke sezone, na sjeveru Afrike ona se polako bliži kraju. Uskoro će ondje nastupiti visoke vrućine, a samim time smanjit će se broj turista. No, to ne znači da život ovdje staje i da ne trebate posjetiti ovaj dio svijeta.

Dapače, upravo je kraj sezone pravo vrijeme kada biste trebali razmišljati o putovanju u, recimo, Marakeš. Zašto Crveni grad? Evo 9 dobrih zato.

Tržnica Jemaa el Fna Tržnica Jemaa el Fna (Foto: Marko Tarandek)

1. Potraga za skrivenim blagom na tržnici Jemaa el Fna

Oni bojažljivi i sramežljivi bolje da se ne upuštaju u istraživanje jedne od najstarijih tržnica na svijetu. Jemma el Fna spoj je blještavih rukotvorina, opojnih mirisa, ali i snalažljivih trgovaca.

Glavni trg, u sklopu kojeg se nalazi ova tržnica, pravi je mamac za sve koji su u potrazi za nečim novim, neotkrivenim i pomalo egzotičnim. Iza svakog ugla oduševit će vas nove stvari koje će vaša osjetila držati u stanju pripravnosti.

Moj savjet je da ovom tržnicom prošećete svega par sati na dan, nikako si nemojte dozvoliti da cijeli dan lutate njezinim skrivenim ulicama. Prije ili kasnije ćete podleći nagovoru trgovaca i kupiti nešto što vam zapravo neće trebati. A dok ste tamo, vjerujte mi, sve vam treba.

Prvi posjet tržnici činit će vam se da ste kao miš zarobljen u kavezu. Uličice prepune kožnih torbi i papuča, bačve prepune egzotičnih začina, prekrasne srebrne lampe i lažnim draguljima optočene haljine doslovno će vas mamiti da tražite dalje, lutate i na kraju posegnete za svojim novčanikom.

Bilo kako bilo, Jemma el Fna tržnica je koja će vam ponuditi iskustvo kakvo vam rijetko koja tržnica može. I jedno zapamtite, cjenkanje je obavezno.

2. Pustinjska oaza Ouarzazate

Prvi put kada sam u svom životu posjetio pustinju pala je takva kiša da se onaj mili pijesak jako brzo pretvorio u nemilo blato. Gdje ćeš veće sreće za stanovnike? Valjda su u meni vidjeli boga koji im je donio kišu. Dobro da me nisu postavili na tron i mojoj mami poslali krdo deva.

Šalu na stranu, Ouarzazate se smatra vratima pustinje. Prepoznat ćete njegovu vizuru ako ste gledali serije Homeland i Game of Thrones, ali i iz nekih, Oscarom nagrađivanih, filmova. Sama pomisao da fizički možete stajati na mjestu gdje su se snimali filmovi koji su promijenili tijek filmske industrije u vama će probuditi neopisive emocije.

Vožnja od Marakeša do Ouarzazate traje nekoliko sati kvrgavim cestama, ali svaka minuta i jama na cesti zaboravi se kad stanete pred scenu koja vam je poznata samo iz filmova. Još ako vas polije kiša kao mene, mora da ste nešto posebno.

3. Royal Mansour Le Spa

Vrlo lako ćete ovaj spa zamijeniti rajem na zemlji i to s punim razlogom. Royal Mansour dao je izgraditi marokanski kralj kao utočište za dostojanstvenike koji su mu došli u posjet. Ja bih se bavio politikom samo da bih mogao uživati u ovom utočištu za bogove.

Od bijelog ulaza, koji liči na ptičju krletku, do opojnih mirisa narančinih cvjetova, čistoća bijelog dekora te opuštajući zvuk ptičjeg pjeva dovest će vas do nirvane u samo nekoliko minuta. Efekt tretmana koji se ovdje nude traje dugo nakon što izađete iz sobe.

Svakako vrijedi isprobati hamam nakon kojeg slijedi opuštajuća masaža, popularni ritual u marokanskoj kulturi. Otići ćete s osjećajem kao da lebdite na oblacima.

Majorelle vrtovi u Marakešu Majorelle vrtovi u Marakešu (Foto: Gulliver/Thinkstock)

4. Modom inspirirani Jardin Majorelle

Očaravajući Jardin Majorelle s pravom je jedno od najposjećenijih mjesta u Marakešu. Francuskom slikaru Majorelleu trebala je godina da ovom vrtu da život kakav je htio.

Jednom šetnjom kroz njega i odmah će vam postati jasno zašto su Yves Saint Laurent i Pierre Berge 1980. kupili ovo imanje i spasili ga od uništenja. Nakon što je umro 2008. godine, pepeo Yves Saint Laurenta posipan je po vrtu te mu je podignut spomenik.

Vrt je prepun drveća koje baca sjenu, kaktusa i palmi te ne trebate biti zaljubljenik u biljke kako biste uživali ovdje. Ovo nije samo vrt, ovo mjesto umjetnička je instalacija živopisno obojanih zgrada te pravo mjesto za dobivanje inspiracije.

5. Carstvo palmi u Les Palmeraie

More palmi pravi je melem za vaše oči, posebice tijekom zalaska sunca. A pod morem mislim na tisuće i tisuće palmi koje rastu nedaleko od grada. Legenda kaže kako je Palmeria nastala preko noći prije nekoliko stoljeća, kada je trgovačka karavana Arapa odlučila ovdje prenoćiti.

Ako vas ne privlači šetnja nepreglednom šumom palmi, uvijek možete isprobati kako je to jahati na devama. Iako je jahanje na devama duplo sporije od šetnje, zapravo je toliko puta zabavnije.

6. Šoping u trgovini Bouriad Karim

Marakeš je prava šoping destinacija sa svojom ljubavlju prema snažnim bojama, posebice ako ste u potrazi za kvalitetnim komadom odjeće. Ova trgovina prostire se na 3 razine i u vlasništvu je 2 brata.

Ovdje ćete pronaći najkvalitetnije kaftane i djellabe, izrađene od svile i dragog kamenja, ali i one jednostavnijeg i suptilnijeg dizajna. No, imajte na umu da su cijene ovdje znatno više od prosjeka u ostalim dućanima, ali je zato kvaliteta na zavidnom nivou. Gotovo svi predmeti ručno su rađeni.

7. Popodnevni čaj u La Mamounii

Jedan od najluksuznijih smještaja u Marakešu meta je mnogim turistima koji ovdje dolaze samo kako bi na tren mogli uživati u ljepoti interijera i luksuzu koji je vidljiv na svakom koraku.

Hotel je prepun ručno rađenih mozaika koji mu daju poseban šarm, a svjetlo iz svjetiljki mjestu daje notu čarobnosti. Ova palača slavi bogatu prošlost Maroka, ali isto tako i sadašnjost te budućnost koja dolazi. Uživanje u laganoj šetnji tijekom poslijepodneva završite sa šalicom toplog čaja od mente, poznatijeg kao marokanski viski.

Tržnica Jemaa el Fna Tržnica Jemaa el Fna (Foto: Marko Tarandek)

8. Uživajte u hrani sa štandova

Odmah do tržnice Jemma el Fna nalazi se veliki broj štandova koji se bude tek kada zađe sunce. Ovdje možete uživati u svježe pripremljenoj hrani iz svih dijelova Maroka. Iako nisam ljubitelj janjetine, moram priznati da sam na jednom od ovih štandova jeo najbolje janjeće kobasice.

Iako se na prvu sve čini prljavo i neuredno, pokušajte zaboraviti taj dojam i jednostavno se opustiti u uživanju u hrani koju teško da ćete igdje probati. Svakako probajte puževe u juhi, koji se poslužuju na samo 3 štanda. A moj savjet je da birate one za kojima jedu lokalni stanovnici. To su provjereni štandovi s kvalitetnom ponudom.

9. Uživajte u pogledu na grad s krovnih terasa

Iako biste trebali maksimalno iskoristiti vrijeme koje ćete provesti u Marakešu te ne biste puno vremena trebali potrošiti na ispijanje kava, čaja ili sokova, svakako potrošite par sati na nekoj od mnogih krovnih terasa koje se nalaze u centru grada.

Pogled koji se pruža s njih je neopisiv, posebice kada jednom zađe sunce, upale se svjetla i sjati se život na trg.

Ljudi sa svih strana, ulični zabavljači i turisti čine sliku koja će vam se duboko urezati u misli. A kada tome pripojite zamamne mirise koji se šire sa štandova s hranom, činit će vam se kao da ste u nekom davno zaboravljenom filmu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju