Ako ste veliki kavopija i obožavate putovati kao što to volim ja, tada ste baš na pravom mjestu. Moram priznati da prije nego li što sam počeo putovati, i nisam baš obraćao pozornost na kavu koju pijem. Ok, volim kavu, naručim je svaki put kad sjednem u kafić, i teško da u Hrvatskoj mogu ostati iznenađen naručenim. Svi se kafići, više-manje, vrte oko istih dobavljača, pa je navika već tu. No, dovoljno je samo skoknuti preko granice, tada priča postaje ipak nešto drugačija.

Sarajevo

Glavna i zasigurno najveća razlika između kave kod nas i one u Sarajevu je ta što, gotovo na svakom mjestu, u glavnom gradu Bosne, možete naručiti tursku kavu. Osim ćevapa i domaćih pita, kava definitivno čuva moje omiljene uspomene na ovaj grad.

Turska

Bilo gdje da u Tursku stigli, kava je na svakom koraku. Ono što je zaista posebno u turskoj kavi je to što se ona priprema na jedan, zapadnom svijetu, neviđeni način. Svi znamo za limene džezve za kavu, no jeste li znali da se prava turska kava kuha na način da se džezva s vodom ugura u vreli pijesak, te se na taj način postigne vrenje? Ovo nisam vidio nigdje osim u Turskoj. Iako me cijena prave turske kave uvijek iznenadi (3€ za gutljaj kave), ovdje plaćate doživljaj i atmosferu koja je nezamjenjiva.



Rim

Kada velim izvrsna, zaista mislim izvrsna. Svi govore: 'U Italiji ćeš najmanje piti kavu.' Pa zašto? Kava je fakat dobra. 'Skupa, ne vrijedi novaca, kradu!' – to su riječi koje se obično vežu uz kavu, ne samo u Rimu, već cijeloj Italiji. Kada cijene usporedim s onima na Cvjetnom trgu u Zagrebu, kava u Rimu zaista je skuplja, no uzmete li u obzir da je prava čar ispijanja kave u Rimu kada uzmete kavu za van (u prosjeku 1€) te sjednete na jednu od fontana diljem grada. Kada to napravite, tek ćete tada osjetiti pravu čaroliju Vječnog Grada.

Beč

Znate li kako su popularne 'Bečke kavane' 2011. godine uvrštene na popis nematerijalne baštine od strane UNESCO-a? Tko bi rekao da kava može učiniti upravo to. Smatra se kako tradicija ispijanja kava dolazi još od turskih ratova (baš kao i croissant koji potječe isto tako iz Austrije), a prema legendi, narod je zavolio kavu iz razloga što su turci u Beču zaboravili nekoliko vreća.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju