1 Ukiseljene borovnice
Ukiseljene borovnice izvrsna su kombinacija za sva jela kojima dominira sir, bez obzira je li riječ o gril sendvičima ili nekim finim umacima. Isprobajte ovaj jednostavni recept.

Sastojci:

500 grama svježih borovnica
200 ml bijelog octa
70 grama bijelog šećera
1 štapić cimeta
2 žlice soli
2 žlice papra u zrnu

Priprema:
U loncu zagrijte ocat, šećer, sol i papar. Borovnice operite i osušite te ih stavite u sterilizirane staklenke. Prelijte ih zagrijanom octenom tekućinom, poklopite ih i ohladite. Ovako pripremljene borovnice čuvajte u hladnjaku barem tri dana prije prve upotrebe.



2. Ukiseljeni ananas

Ukiseljeni ananas je aromatična fantazija koja se osobito dobro slaže sa salatama i sendvičima na bazi šunke. Evo kako ga možete napraviti i u svojem domu.

Sastojci:
½ svježeg ananasa
300 ml rižinog octa
1 žlica šećera
1 ljuta papričica
½ žlice soli
2 limete
50 grama svježeg korijandera

Priprema:
1. Iscijedite sok od limete, pomiješajte ga sa šećerom, soli, narezanom čili papričicom i rižinim octom. Kuhajte dok se šećer ne rastopi, pa pustite da se tekućina vrati na sobnu temperaturu.

2. Korijander nasjeckajte na sitno, a svježi ananas očistite i narežite na okrugle kriške. Stavite ih u veću steriliziranu staklenku, preko njih nalijte octenu tekućinu i tako zatvorite.

3. Stavite hladiti u hladnjak barem jedan prije konzumiranja. Ovako pripremljeni ananas možete čuvati u hladnjaku oko dva tjedna.



3. Ukiseljene kruške
Ukiseljene kruške odličan su međuobrok, dodatak salatama ili platama s plavim sirom. Evo kako ih možete napraviti i u vlastitom domu.

Sastojci:
1 kg tvrdih kruški
1 limun
4 kriške đumbira
300 grama šećera
2 žlice soli
200 ml bijelog octa
2 žlice rižinog vina

Priprema:
1. Odaberite manje i tvrđe kruške. Operite ih, ogulite, očistite i narežite na četvrtine. Ubacite ih 'marinadu' odnosno mješavinu limunovog soka, malo naribane limunove korice, đumbira, soli, octa i rižinog vina.

2. U drugoj zdjeli zagrijte vodu. Kad zakipi prebacite u nju ocijeđene komadiće kruške, i pustite da se kuhaju oko šest minuta tako da ih možete probosti vilicom, ali da i dalje pokazuju znakove tvrdoće.

3. Ocijedite kruške i prebacite ih u sterilizirane staklenke. Preko njih prelijte octenu tekućinu koju ste prethodno nježno zagrijali oko dvije minute na umjerenoj vatri tako da se otopio sav šećer.

4. Ovako pripremljene kruške držite na sobnoj temperaturi jedan dan prije nego što ih stavite u hladnjak. Možete ih jesti nakon tri dana, ali najbolji okus imaju nakon pet dana.

Imajte na umu da ih možete čuvati u hladnjaku oko 1 mjesec, ali će početi mijenjati boju nakon dva tjedna.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju