Donosimo popis onih koji su mijenjali svijet, neki od njih su krasili postere studentskih soba, a drugi su ostali manje poznati i neopjevani. Bilo kako bilo, donosimo vam priču o ljudima koji su i ostavili veliki trag i koji su postali 'turističke atrakcije' u zemljama u kojima su rođeni ili u kojima su se borili.

Ernesto 'Che' Guevera

Postoji li poznatiji portret u našim životima od onog legendarnog južnoameričkog revolucionara Che Guevare kojeg je 1960. snimio Alberto Korda? Jako teško. Che se definitivno nije samo zadržao na slici, već su njegovi posteri i majice prodavani, a i još se uvijek prodaju diljem svijeta. Ernesto Guevara, rođen je 1928. i diplomirao je medicinu, ali vidjevši bijedu Južne i Latinske Amerike, priključio se Fidelu Castru i podigao revoluciju na Kubi. Svoj život završio je pri jednom drugom revolucionarnom pokušaju, onom u Boliviji, te se time još jednom pokazalo kako revolucija jede svoju djecu.



Maximillien Robespierre

Među svim revolucionarima koji su dali imena francuskim bulevarima i trgovima, jedno je relativno rijetko, ono Maximilliena Robespierrea. Iako je otac Francuske revolucije kojom je zemlja postala građanska, povijest ga smješta na negativnu stranu, zbog terora kojeg je provodio. Robespierre je tekovine revolucije pokušao braniti giljotinom, tako da su glave padale, ali je naposljetku i sam na njoj završio.

Rosa Luxemburg


Možemo se samo pitati kako bi izgledala povijest 20. stoljeća da su kojim slučajem uspjele revolucionarne ideje iz 1910-ih., kojima je značajan doprinos dala Rosa Luxemburg. Tko zna bi li danas znali za Hitlera i Staljina? Iako komunistkinja, Luxemburg je zauzela kritičan stav prema boljševizmu, ali je na kraju 1919. godine, uhićena i pogubljena.

Mahatma Gandhi


Ako su se drugi borili nasiljem, Gandhi je najpoznatiji po svojoj nenasilnoj borbi. U nastojanjima da Indiju učini nezavisnom od Britanije, Gandhi je seljake i radnike organizirao na način da pružaju građanski neposluh i između ostalog, odbijaju plaćati razne poreze. Njegova vizija bila je politički mir, u čemu je na kraju i uspio.



Toussaint L' Ouverture

Možda je u zadnje vrijeme Haiti jedno od depresivnijih mjesta na kugli zemaljskoj, ali svoj postanak može zahvaliti Toussaintu, vođu pobunjenika protiv francuske vlasti. Nadimka 'Crni Spartak', vodio je Haiti gotovo do neovisnosti i oslobađanja od francuske kolonijalne čizme, ali ga je na kraju glave ipak došao Napoleon, koji je poslao vojsku na otok da uhiti Toussainta i dovede ga u Francusku, gdje je na kraju i umro.

Mary Harris 'Mother' Jones

Čim netko nosi nadimak 'Majka' očito je njen utjecaj golem. Harris je bila poznata kao najopasnija žena Amerike, a mjesto na ovoj listi našla je zbog svoje sindikalne aktivnosti. Organizirala je sindikat rudara u Americi, a poslije toga Udruženje industrijskih radnika svijeta. Borila se protiv dječjeg rada i rukovodila nebrojenim štrajkovima, tako da nije ni čudo što su je smatrali majkom.

James Connolly

Jedan od očeva moderne Irske, Connolly je zaslužan za buđenje irskog ponosa i ohrabrivanje radnika. Osnivač je Irske socijalističko – republikanske stranke i kreator nekih štrajkova koji su doveli do velikih socijalnih nemira. Cijela ta priča Britancima se i nije odveć svidjela, pa su Connollyja smaknuli zajedno s 14 drugih revolucionarnih Iraca.

Emiliano Zapata

Uz Pancha Villu, najveći heroj Meksičke revolucije 1910. Zapata se prije svega borio za prava zemljoradnika, a iako je nakon revolucije postavio svoje ljude na čelna mjesta u državi, i dalje je imao problema s velikim posjednicima. Zapata se u svemu tome zamjerio vojsci, pa ga je taj sukob nakon nekog vremena stajao glave.

Frantz Fanon


Psihijatar i filozof robovskih korijena, Fanon se borio na strani francuskog Pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu. Ipak, kasnije je uvidio, na primjeru Alžira, koliko je kolonijalna vlast zapravo nepoštena te je objavio nekoliko knjiga o tom problemu koje u Francuskoj nisu najbolje prihvaćene. Pomogao je Alžircima u dobivanju neovisnosti, a svoj je život završio vrlo rano od posljedica leukemije.

Lav Trocki


Zajedno s Lenjinom, Trocki je bio arhitekt Oktobarske revolucije 1917. godine. Vlast nad Crvenom armijom preuzeo je već sljedeće godine, ali dolaskom Staljina na vlast, Trocki je ubrzo postao njegovom opozicijom. Ubrzo je marginaliziran i izbačen iz centralnog komiteta, a s obzirom da mu je život postao ugrožen emigrirao je iz zemlje te se ne kraju skrasio u Meksiku, družeći se s Fridom Kahlo i Diegom Riverom. Ipak, Staljin ga je i dalje imao na piku, tako da su njegovi agenti 1940. ubili Lava Trockog.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju