Jeste li spremni odvažiti se na putovanje koje nikad nećete zaboraviti? Avanturistički odmor možda je baš to što vam treba. Samo si postavite pitanje koliko daleko ste spremni ići, jer požaliti nećete sigurno. 

10. Vožnja švicarskom Brienzer Rothorn željeznicom


Ruta te parne željeznice proteže se kroz Ementalske Alpe do Brienzer Rothorn planine. Postaja se nalazi na 2244 metara nadmorske visine. Na putovanju ćete proći kroz nekoliko tunela, a pogled kroz prozor oduzima dah. Idealno za one koji se boje visina i žele to promijeniti! Sama vožnja traje oko sat vremena, a na kraju vas očekuju kafići i restorani iz kojih puca pogled na okolne planine.



9. Pljuvajuće spilje, Hawaii Kai, Hawaji


Smještene kraj mirnog stambenog područja Honolulua, ove spilje nisu dio standardnih turističkih ruta. Njih posjećuju samo odlučni avanturisti. Ovdje možete vidjeti šarene valovite litice koje se spuštaju u ocean. Vrlo su primamljive i za skakače, međutim, vrlo su opasne jer su podno njih morske struje iznimno jake.

8. Prošećite po nacionalnom parku Zion, SAD

Ponos savezne države Utah, ovo prirodno čudo obožavaju planinari diljem svijeta. Rijeka Virgin teče između okomitih litica, ali je plitka, pa ju je moguće prehodati. Odlučite li se za najdužu rutu, za nju će vam trebati cijeli dan. U blizini ćete naći i nekoliko kampova s uređenom infrastrukturom koji dodatno olakšavaju putovanje.

7. Skijanje u nacionalnom parku Oulanka, Finska

Park se prostire na velikom području sjeverne Laponije, a sadrži netaknutu prirodu punu ugroženih životinja i biljaka. Nemojte se iznenaditi ako nabasate na krdo sobova koji se lagano šeću okolo. Zimi je park prekriven velikom količinom snijega, što omogućuje turistima da uživaju u planinarenju, skijanju i vožnji kanuom.

6. Vožnja kajakom u Geirangerfjordenu, Norveška


15 kilometara dugačak fjord na listi je UNESCO-ve svjetske baštine. Pitoresknim krajolikom dominiraju zelenilo i kamene stijene kojima se slijevaju brojni vodopadi. Vožnja kajakom omogućit ce vam da fjordove sagledate iz svih kutova i uživate u toj netaknutoj prirodi.



5. Most Perrine, Idaho, SAD

Most koji prelazi preko Zmijske rijeke u Twin Fallsu jedno je od najdražih mjesta za skakače i bungee jumping. Skok sa 150 metara visine završit će u osvježavajućoj rijeci. Jasno, skok sa zaštitnom opremom.

4. Preletite planinu Bromo, Java, Indonezija

Bromo je jedan od najljepših vulkana na svijetu i iako je aktivan, privlači velik broj turista. Mjesto lokalno stanovništvo smatra svetim te na njemu redovito izvršavaju svete obrede.

3. Vožnja biciklom kroz Moab, Utah, SAD

Još jedno mjesto za avanturiste u saveznoj dravi Utah, ovog puta za ljubitelje vožnje biciklom. Staze su ovdje vrlo raznovrsne, od jednostavnih do onih pomalo opasnih. Najpoznatija je Slickrock staza, no ona je vrlo zahtjevna i preporuča se samo iskusnim biciklistima.

2. Prošećite stazom El Caminito del Rey, El Chorro, Španjolska

Smatra se najopasnijom planinarskom stazom na svijetu, od samog pogleda na nju proći ce vas trnci, od straha, ali i od uzbuđenja. Zbog opasnosti je staza, čije ime u prijevodu znaci "kraljev puteljak", 2000. godine zatvorena, no to ne sprečava avanturiste da ju i dalje koriste. Zato ju sada vlada pokušava restaurirati i učiniti dostupnijom i sigurnijom.

1. Jahanje konja na Molokaiju, Havaji

Na otoku se također nalaze i 520 metara visoke stijene, jedne od najviših na svijetu. Jahanje konja jedna je od sastavnica turističke ponude otoka, a tijekom tog jedinstvenog doživljaja vidjet ćete cijeli otok i pejzaže o kojima možete samo sanjati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju