U svijetu turističkih zamki, precjenjenih destinacija i popularnih mjesta na kojima vječno vladaju gužve, nije lako pronaći neki neotkriveni čarobni kutak. Ipak, tu i tamo se nešto pronađe, pa ne bi uopće bilo loše posjetiti sljedeća mjesta, regije i zemlje, prije nego i njihov mir naruše horde turista...



1. Jose Ignacio, Urugvaj


Mjestašce je to u kojem živi tek 300-tinjak ljudi, ali zimi (južnoameričkom ljetu), kada vladaju visoke temperature, ovdje odmaraju latinoameričke zvijezde. S vremenom se izgradilo nekoliko luksuznih hotela, apartmana ima sasvim dovoljno, a znajte kako nije samo Argentina poznata po slavnim biftecima, već i Urugvaj...

> Malo poznata mjesta za savršen odmor

2. Koh Rong, Kambodža

Kad dođete na ovaj slatki otok imate dojam da ste stigli u nekakvu bajku. Tu se nalazi tek nešto bungalova, ribarska sela, a ceste na kakve smo navikli ovdje ne postoje. Svjetski putnici Koh Rong uspoređuju s Tajlandom. Jasno, onim Tajlandom prije 20 godina, dok još nije postao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija.

3. Bangladeš

Unatoč ogromnom siromaštvu, ova zemlja skriva nebrojene prirodne ljepote koje samo čekaju turiste da ih počnu otkrivati. Otoci, sela, džungle, šume. Sve se to nalazi u ovoj azijskoj državi. Za preporuku je svakako i krstarenje rijekom.



4. Sofija, Bugarska


Bugarska prijestolnica jedna je od najjeftinijih europskih mjesta. Prednost je što u njoj sve manje-više možete obavljati pješice, a grad je zanimljiv spoj raznih arhitektonskih stilova. Jasno, ovo je i sjajno odredište za gurmane, jer se zbilja vrhunski jede...

> Europska metropola u kojoj vam se čini kako ne možete potrošiti novac

5. Riga, Latvija


Još jedan grad u Europi u kojem nećete bankrotirati, a važno je reći kako nudi sjajan omjer cijene i kvalitete. S obzirom na to da je kroz povijest Latvija bila pod mnogim državama, grad je nevjerojatn miks svega i svačega.

6. Apulija, Italija

I dok svi u Italiji rado posjećuju Toskanu, Lombardiju i ostale popularne regije, vi se zaputite na sam jug Čizme i obiđite Apuliju. Ovdje će vas čekati prirodne ljepote kao i u ostatku zemlje, a hrana je naprosto fantastična, pa navalite na lokalne artičoke, salame i maslinova ulja. I da, uz sve, Apulija se ponosi i predivnom obalom!

> 12 veličanstvenih i (ne)poznatih mjesta na svijetu koja morate vidjeti

7. Manilla, Filipini

Lude prometne gužve i siromaštvo vidljivi su na svakom koraku. Ipak, isplati se posjetiti taj predivni kaos filipinskog glavnog grada. Hrana u restoranima je izvrsna i jeftina, a čuda se spremaju i na ulici, gdje doslovno za par kuna možete pojesti fini obrok. A ako na put idete u društvu nježnijeg spola, znajte da se ovdje nalazi i slavni muzej cipele, koji čuva kolekciju cipela nekadašnje prve dame, Imelde Marcos.



8. Trst, Italija


Iako ćete možda zakolutati očima, nekadašnja šoping destinacija zapravo je vrlo lijep grad, samo što, zauzeti šopingom, teško da ste to i primijetili. Grad je dugo bio pod Habsburškom monarhijom, a u 19. stoljeću nakon Beča, Budimpešte i Praga, bio je najveći "austrijski" grad. Iz austrijskog doba ostala je i predivna arhitektura, a Trst se danas diči odličnom gastronomskom scenom, ali i kozmopolitskim duhom.

> Trst: Svjetsko središte ljubitelja dobre kave!

9. Freiburg, Njemačka

Sveučilišni grad okružen prirodom ponosi se činjenicom kako je jedan od najzelenijih gradova svijeta. Ovdje se ljudi masovno voze biciklima, izbjegavaju automobile i sve je prilično ekološki nastrojeno, pa ako u tome pronalazite sebe, neka vas put jednom i ovdje nanese.

10. Bukurešt, Rumunjska


Grad koji je nekad nosio nadimak "Pariz istoka" svakako je vrijedan posjete. Široke avenije, fascinantne zgrade (Ceausescu je ovdje napravio najveću zgradu na svijetu nakon Pentagona), bogati muzeji i noćni život koji će zadovoljiti i najizbirljivije, samo su dijelovi onog što Bukurešt nudi.

> Najbolje stvari koje morate napraviti i vidjeti u Bukureštu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju