10. The Villages, Florida, Amerika

Ako ste ikada gledali neki američki film u kojem umirovljenici imaju glavne uloge, sigurno ste vidjeli da je Florida glavna destinacija za provođenje starih dana. No, nemojte misliti da se ovdje spava i ništa ne radi. Ovo mjesto je među najaktivnijima na svijetu. Ovdje je popularno 'crno tržište' Viagre koja se prodaje po čak 12 dolara po tableti!

9. Busingen Am Hochrhein, Švicarska
Ovaj grad se nalazi na granici između Švicarske i Njemačke, a mnogi ga uporno smještaju u Švicarsku. Uglavnom, grad ima poštanski broj i od Švicarske i od Njemačke, a isto tako ima i dva pozivna telefonska broja. Hm... To se zove život na granici.

8. Whittier, Aljaska, Amerika
Ovaj grad, iliti selo može se pohvaliti s čak 200 stanovnika koji svi žive, ni više ni manje nego u istoj zgradi. Bolje da su dobri sa susjedima...



7. Colma, Kalifornija, Amerika
Ovaj grad je poseban jer u njemu 'boravi' više mrtvih nego živih osoba. Ima oko 1500 stanovnika i čak mlijijun i pol mrtvih, na čak 26 groblja. Pitamo se koje su cijene nekretnina...

6. Monowi, Nebraska, Amerika
U ovom gradu živi samo jedna osoba - Elsie Eller koja radi u knjižnici. Upravo je ona i gradonačelnica, glavni gradski tajnik i vijećnik. Sama svoj šef - zna žena najbolje.

5. Ordos, Kina
Ovo je jedan ogromni grad mrtvih. Može udomiti preko milijun stanovnika, no u gradu živi tek 2 posto od ukupnog kapaciteta. Nalazi se u Unutrašnjoj Mongoliji, provinciji Kine, ali kako u rudnicima oko njega nisu iskopali dovoljno zlata - sve je stalo...



4. Longyearbyen, Spitsbergen, Norveška
Ovo je najsjeverniji grad planeta, koji također ima i najsjeverniji bankomat, crkvu, muzej, poštu, zračnu luku i sveučilište na svijetu.  Ukoliko ovdje netko umre, ili je na samrti, odvest će ga se u druge krajeve Norveške, a razlog tome je što su ovdje temperature zemlje toliko niske da se tijela u zemlji - ne raspadaju.

3. Warfare Training Center, Virginija, SAD
Ovo je grad u Americi koji je izgrađen za - treniranje vojnika. U njemu nitko ne živi, no unatoč tome ima školu, poštu, željezničku stanicu, ambasadu, benzinske stanice, banku, podzemnu, i sve ostalo kao i normalan grad. Škole su replike onih u Afganistanu, tako da vojnici mogu trenirati u 'prirodnom okruženju'.

2. Marloth Park, Južnoafrička Republika
Nalazi se u blizini Nacionalnog parka Kruger, koji je poznat po bogatom životinjskom svijetu, lavovima, krokodilima... Zanimljivost u ovom naselju je ta, što iako žive u neposrednoj blizini ovih životinja, stanovnici oko svojih kuća ne smiju graditi ograde.

1. Hallstat, Kina
Jeste li ikad čuli za grad Hallstat u Austriji? Ovo je njegova vjerna replika koja se nalazi u Kini! Sve je isto - kuće, ceste, drveća... Izgradnju grada je sponzorirao kineski milijarder koji je očito imao previše novaca i vremena.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju