Vrijeme je da predstavimo neke gradove koji su od destinacija gdje nikom ne bi palo na pamet otići na odmor, postali poželjna odredišta. Turisti ih više na zaobilaze, rado svraćaju u njih, a kako i ne bi kad su vremenom u njima niknuli brojni hoteli, restorani, klubovi…

E pa evo tih 10 veličanstvenih, koji su od dosadnih i bezveznih, postali IN mjesta!

Buffalo, SAD

Malo je reći kako ljudi, koji se nakon par godina vrate u Buffalo, dožive šok. Od ružnog pačeta, grad je izrastao u labuda, otvoreni su hoteli Henry i Curtiss i oba su se smjestila u renoviranim starim zgradama. Također, ovdje je arhitekt Frank Lloyd Wright ostavio dubok trag, pa posjetitelji uživaju i u pogleda na zgrade koje je on projektirao. Ovdje se jedu i najpoznatija pileća krilca koja su dakako sjajna, jaka je i scena craft piva, a grad je danas postao i centar gastronomije, gdje možete probati gotovo svaku kuhinju koja vam padne na pamet.



Liverpool, Velika Britanija

Grad najpoznatiji po četvorici čupavaca koji su žarili i palili šezdesetih godina prošlog stoljeća, često je bio na udaru kritika kao grad u kojem se nema što raditi ni vidjeti, a opisivalo ga se kao sumorno mjesto s velikom lukom. Danas je Liverpool grad kulture, mjesto gdje ćete naći najviše djela britanskih umjetnika nakon Londona. Muzeji Liverpool Tate i Walker Art Gallery, mjesta su vrijedna posjete. Naravno, ovdje je i muzej Beatlesa, ali i bus koji vas pod programom Magical Mystery Tour, gdje ćete obići sve vezano za Johna, Paula, Georgea i Ringa u gradu.

Pittsburgh, SAD

Grad u kojem živi veliki broj Hrvata, u zadnjem desetljeću preobličio se iz industrijskog mjesta u mjesto koje je danas ugodno za život. Na kraju krajeva, Pittsburgh je dom Andyja Warhola, čovjeka zaslužnog za pop – art. Mijenjanje vizure grada najviše se vidi po velikom broju novih hotela, od kojih se posebno ističe novootvoreni ACE. Također, baš kao i u Buffalu, i ovdje je gastronomska scena izuzetna, a vi rezervirajte stol u restoranu Cure, koji sprema famozne mediteranske delicije.

Cartagena, Kolumbija

Zaboravite na sve one loše priče o Kolumbiji, i također, na trenutak ignorirajte spoznaje iz sjajne serije Narcos. Cartagena je postala danas poželjno mjesto za odmor, a najbolja govori činjenica kako je neki nazivaju 'manje ludim Rijom'. Dugačke pješčane plaže, barovi iz kojih trešti glazba i salsa na svakom koraku u kombinaciji sa starim kolonijalnim zgradama koje su danas obojane u vesele boje sjajna su kombinacija, a svemu tome pridodajte ljubazne lokalce i imate odmor iz snova.



Hamilton, Kanada

Ovaj grad u Ontariju često se naziva i 'Brooklynom sjevera' i glavnim svjetskim gradom vodopada. Nekad je ovo bio industrijski grad, a zahvaljujući blizini Toronta počeo se razvijati i kao ugodno mjesto za život. Danas ovdje niču hipsterski barovi, umjetničke galerije i razni butici, a bome, ni hrana vas neće ostaviti ravnodušnima.

Detroit, SAD

Detroit, grad autoindustrije, prije par godina doživio je potpuni slom. Građani su masovno iz njega iseljavali, financijska kriza je dovela do gašenja tisuća radnih mjesta, a i grad je postao opasno i nepoželjno mjesto za život. Ipak, u gradu se pokreću neki novi biznisi, a mnogo se počelo polagati i na uličnu umjetnost. Također, radi se i nova, ogromna hokejaška dvorana, biciklističke staze… Sve u svemu, Detroit se definitivno odlučio vratiti na scenu.

Marseille, Francuska

Nekad davno, tko god bi prolazio kroz ovaj lučki grad, nije ni slučajno pomišljao zastati u njemu. Bio je na glasu kao zagađen, prljav i opasan, a danas, 2016., Marseille se pretvorio u princa. Vieux Port, dio grada gdje su se nekad skupljali džepari, danas je mjesto prepuno slatkih kafića, uličnih štandova i zabave. Otvoren je i MuCEM, muzej posvećen regionalnoj povijesti, a tu je i sjajni Beaux Art Musem koji skriva djela Rubensa i ostalih europskih majstora kista. Na sve to dodajte i fantastičnu gastronomsku scenu, kojoj u prilog govori činjenica da se ovdje nalazi čak pet restorana koji se mogu pohvaliti Michelinovim zvjezdicama.



Ljubljana, Slovenija

Metropola susjedne nam Slovenije, dosita je čarobna, a posebno se to odnosi na njen stari dio, tj. na sami centar grada. Ovdje je ograničen pristup automobilima, život se odvija uz rijeku Ljubljanicu, zelenila ima u izobilju, a sjajna je stvar, što su cijene u gradu prilično prihvatljive, i nećete se osjećati kao u mnogim zapadnim glavnim gradovima.

Seul, Južna Koreja

Ne tako davno, Seul je bio grad u koji turisti nisu gotovo uopće zalazili. Danas je on tehnološki centar svijeta u kojem svakodnevno niču luksuzni hoteli, gradski prijevoz sjajno je organiziran, o uređenju parkova itekako se brine, a tu je i famozni Changdeokgung hram, napravljen u 13. stoljeću, a danas ga štiti UNESCO. Iako grad ima oko 10 milijuna stanovnika, ovdje je itekako moguće pronaći mjesta za opuštanje. Zaputite se u jednu od mnogobrojnih sauna i uživajte…



Melbourne, Australija

Melbourne je vječno nekako u drugom planu, jer kad god se spomene Australija, svima najprije na pamet padne Sydney. No, nakon što se zadnjih godina grad neprestano nalazi na listama najugodnijih mjesta za život, situacija se polagano mijenja, i prosjak postaje kraljević. Zaputite se na plažu St. Kilda, naručite koktel i uživajte u pogledu na ocean. Nakon toga, priuštite si šoping u centru grada kojeg krasi arhitektura viktorijanskog doba, a otkrijte i dokove, koji su trenutno mjesto gdje turisti rado zalaze. Naravno, ako u vama čuči avanturist, nema boljeg grada za upisivanje tečaja jedrenja…

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju